Jesteś tutaj
Strona główna > Witaminy > Witamina B2

Witamina B2

WITAMINA B2

Synonimy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G.

JAK ODKRYTO WITAMINĘ B2

W roku 1932 Warburg i Christian opisali „żółty enzym” znajdujący się w drożdżach. Przypisywali mu doniosłą rolę w procesach utleniania i redukcji. W rok później wykazano, że witamina B2 i żółto-zielony fluoryzujący barwnik, rozpowszechniony w tkankach roślinnych i zwierzęcych są identyczne. Należy dodać, że już w roku 1897 Blyth otrzymał flawiny z serwatki mleka, a Bleyer i Kallmann „lactochrom” z mleka świeżego, ale nie zdawali sobie sprawy z działania biologicznego uzyskanych przez siebie związków. Początkowo odkrytemu barwnikowi nadawano nazwy związane z nazwą źródła witaminy, np.: laktoflawina, hepatoflawina.

BUDOWA I WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY B2

Pod względem budowy ryboflawina należy do flawin lub liochromów.

Czysta ryboflawina występuje w postaci pomarańczowo-żółtych kryształów, które nie posiadają ostrego punktu topnienia. W temperaturze 240°C ciemnieją, w temperaturze 274-282°C zaczynają topić się. Witamina B2 jest słabo rozpuszczalna w wodzie. Dobrze rozpuszcza się w 10% roztworze mocznika. W tłuszczu i rozpuszczalnikach tłuszczowych nie rozpuszcza się wcale. W kwaśnym środowisku jest dość trwała, w zasadowym łatwo ulega rozkładowi. Promienie ultrafioletowe niszczą ją łatwo w środowisku obojętnym a nawet kwaśnym.
Dlatego mleko, które jest źródłem witaminy, przechowywane w butelkach wystawionych na działanie światła słonecznego traci około 26% po 5 minutach, 39% po 15 minutach oraz 48-64% zawartości ryboflawiny po 30-45 minutach. Preparaty witaminy B2 w roztworach powinny być pakowane w butelki lub ampułki z ciemnego szkła (zwykle brązowego). Ryboflawina jest stosunkowo odporna na ogrzewanie, środki utleniające i działanie kwasów mineralnych.

GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA B2

Szczególnie bogate w witaminę jest mleko i jego przetwory. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach a także w grochu i fasoli. Bardzo bogatym źródłem tej witaminy są drożdże, które same nie stanowią produktu spożywczego, ale mogą wzbogacać inne produkty spożywcze np.: ciasta drożdżowe.

Zawartość witaminy B2 (w mg) w 100g części jadalnych wybranych produktów

Źródła bogateWitamina B2
Mleko spożywcze 2% tłuszczu0,17
Ser twarogowy półtłusty0,45
Ser podpuszczkowy (tylżycki tłusty)0,42
Mięso wieprzowe (szynka surowa)0,24
Mięso wołowe (pieczeń wołowa)0,22
Wątroba wieprzowa2,98
Morszczuk0,20
Groch nasiona suche0,28
Fasola nasiona suche0,23
Źródła ubogieWitamina B2
Bułka wrocławska0,06
Sałata0,09
Kapusta biała0,06
Buraki0,05
Jabłka0,03

FUNKCJE WITAMINY B2 W ORGANIZMIE

  • najważniejszą czynnością witaminy B2 w organizmie jest jej udział w procesach utleniania i redukcji
  • wchodzi ona w skład enzymatycznie czynnych związków zwanych flawoproteinami, które zawierają mononukleotyd flawinowy (FMN) lub dwunukleotyd flawinowy (FAD)
  • ryboflawina odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. W niedoborze następuje pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń
  • współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów
  • współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry

SKUTKI NIEDOBORU I NADMIARU WITAMINY B2

Objawy hipowitaminozy (niedoboru)

  • opóźnianie wzrostu oraz uszkodzenie gałek ocznych i rogówki
  • nadwrażliwość na światło
  • uczucie piasku w oczach, pod powiekami
  • piekące, zaczerwienione „zmęczone” oczy
  • zmiany w obrębie jamy ustnej, pęknięcia i owrzodzenia w kącikach ust
  • zapalenie śluzówki jamy ustnej i nosa
  • popękane wargi
  • swędzenie w okolicy ujścia pochwy
  • łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy
  • wypadanie włosów
  • brak koncentracji
  • zawroty głowy
  • bezsenność
  • zaburzenia oddechowe

Objawy hiperwitaminozy (nadmiaru)

Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty.

DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ B2 (mg na osobę)

WiekNorma zalecana
Niemowlęta
0 – 0,5
0,5 – 1,0
0,8
0,9
Dzieci
1 – 3
4 – 6
7 – 9
1,0
1,3
1,4
Dziewczęta
10 – 12
13 – 15
16 – 18
1,6
2,0
2,0
Chłopcy
10 – 12
13 – 15
16 – 18
1,9
2,0
2,2
Kobiety – 19-25 – aktywność fizyczna
Mała
Umiarkowana
Duża
1,6
1,8
2,2
Kobiety – 26-60 – aktywność fizyczna
Mała
Umiarkowana
Duża
1,6
1,8
2,2
Kobiety ciężarne II – III trymestr2,4
Kobiety karmiące2,6
Kobiety powyżej 60 lat2,0
Mężczyźni – 19-25 – aktywność fizyczna
Mała
Umiarkowana
Duża
2,4
2,6
2,8
Mężczyźni – 26-60 – aktywność fizyczna
Mała
Umiarkowana
Duża
2,4
2,6
2,8
Mężczyźni powyżej 60 lat2,2

opracowanie: mgr inż. Krystyna Beata Radziwon

Top