
Główne źródła witaminy C
Najważniejszymi źródłami witaminy C są świeże i odpowiednio przetworzone owoce i warzywa.
Bogate w witaminę C są przede wszystkim warzywa kapustne (np. kapusta biała, brukselka, jarmuż) i owoce jagodowe (np. czarne porzeczki, jagody czarnego bzu, acerola), a także zielone i żółte warzywa i owoce (np. natka pietruszki, papryka, brokuł, kalafior, szpinak). Do innych źródeł należą pozostałe warzywa i owoce, np. maliny, truskawki, owoce cytrusowe itd. Produkty pochodzenia zwierzęcego – mleko krowie, masło, mięso – oraz produkty zbożowe zawierają znikome dawki witaminy C.
Na podstawie codziennej diety Polaków, okazuje się, że naszym podstawowym źródłem witaminy C są ziemniaki (37%). Warto jednak wiedzieć, że w zimie, podczas przechowywania, ziemniaki tracą sporą ilość wit. C. To one królują na naszych stołach, głównie na obiad. Pozostałe źródła stanowią owoce (31%) i warzywa (ok. 28%). Co ciekawe, ubogie w tę witaminę są marchew i cebula.
Zawartość witaminy C w 100 g wybranych produktów
Produkt | Witamina C (mg) |
Źródła bogate | |
Czarna porzeczka | 183 |
Papryka czerwona | 144 |
Brukselka | 94 |
Papryka zielona | 91 |
Kalafior | 69 |
Szpinak | 68 |
Truskawki | 66 |
Poziomki | 60 |
Owoc kiwi | 59 |
Cytryny | 50 |
Pomarańcze | 49 |
Czerwona porzeczka | 46 |
Główne źródła w naszej diecie | |
Kapusta czerwona | 54 |
Kapusta biała | 48 |
Pomidory | 23 |
Kapusta kwaszona | 16 |
Ziemniaki wczesne | 16 |
Ziemniaki późne | 11 |
Jaką rolę w naszym organizmie pełni witamina C?
bierze udział w procesach metabolicznych, transportuje elektrony;
- uczestniczy w biosyntezie kolagenu;
- uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych;
- wspomaga układ odpornościowy, przyczyniając się do wzrostu odporności organizmu;
- wit. C jest elementem procesu powstawania tkanki łącznej, usprawniającej transport składników;
- ma dobroczynny wpływ na serce i układ nerwowy;
- przyspiesza gojenie się ran, przyczynia się do zrastania kości, sprawia, że siniaki, złamania i rany goją się szybciej, a krwotoki są mniej obfite; wykorzystuje się ją w trudno gojących się ranach, pękających naczyniach krwionośnych itd.;
- bierze udział w metabolizmie cholesterolu, tłuszczów i kwasów żółciowych, a także biosyntezie hormonów kory nadnerczy
- pomaga w regeneracji witaminy E;
- zmniejsza ryzyko powstania nowotworów, głównie raka żołądka i przełyku;
- wpływa pozytywnie na przyswajanie żelaza;
- jako silny antyoksydant zwalcza wolne rodniki i przeciwdziała procesowi utleniania;
- zatrzymuje powstawanie w żołądku nitrozoamin;
- wyróżnia się właściwościami bakteriostatycznymi i bakteriobójczymi odnośnie do wybranych drobnoustrojów chorobotwórczych.
Fot. PublicDomainPictures / pixabay