Jesteś tutaj
Strona główna > Zdrowie > Domowe i skuteczne sposoby na walkę z przeziębieniem

Domowe i skuteczne sposoby na walkę z przeziębieniem

Sezon chorobowy już rozpoczęty – zmienna pogoda daje się nam we znaki. Łatwo złapać wirusa, ale trudniej szybko go pokonać – zamiast jednak sięgać po antybiotyk, warto przetestować różne domowe sposoby. Wiele z nich uznanych zostało za niezwykle skuteczne!

Objawy przeziębienia 

Okres jesienno-zimowy to pora, kiedy jesteśmy osłabieni i podatni na przeziębienie i infekcje wirusowe. Objawy przeziębienia są różne – może to być kaszel, katar, ból gardła, ból głowy, ogólne osłabienie, trudność z koncentracją, bóle mięśniowe itd. Mocno odczuwalne są w ciągu 1-3 dni i utrzymują się przez około 7 dni, ale osłabienie czy kaszel mogą dokuczać przez nawet ponad 2 tygodnie.

Metody naturalne zamiast antybiotyku

Zanim jednak udasz się do lekarza, warto sprawdzić domową spiżarnię i spróbować kilka naturalnych metod, które mogą pomóc skutecznie pokonać chorobę lub chociaż zmniejszyć jej objawy, np. kaszel. Podpowiadamy, jak złagodzić infekcję domowymi sposobami.

Jako naturalny antybiotyk słynie m.in. czosnek – wykazuje podobną skuteczność jak chemiczny preparat. Warto spożywać 2-3 ząbki, jeśli walczymy z infekcją. Polecana jest też cytryna, cenne źródło witaminy C. Skraca czas trwania choroby, ale trzeba ją dodać do napoju ciepłego – nie zaś gorącego, bo straci swoje właściwości. Warto przygotować napar z imbirem, cytryną, pieprzem, kurkumą i miodem. Taki napój to świetny, naturalny, smaczny i skuteczny antybiotyk. 

Na katar i kaszel najlepszą są inhalacje – pomocne są zioła, m.in. szałwia i tymianek, warto też dodać olejek eukaliptusowy, bo ułatwia odkrztuszanie i udrażnia drogi oddechowe, działa też antyseptycznie. 

Warto też przygotować własnoręcznie syrop – np. z cebuli albo z czerwonej kapusty i pić systematycznie, około 3-4 razy dziennie. Wystarczy przepuścić kapustę przez sokowirówkę, zagotować całość, a następnie, gdy mikstura przestygnie, dodać naturalny miód. Działa antyzapalnie i dostarcza witamin, a także potas, fosfor, żelazo, wapń itd.

Ewelina, f: nastya_gepp / Pixabay

Top