W tym artykule
Witamina A
(synonimy: akseroftol = witamina wzrostowa = witamina przeciwinfekcyjna = retinol). Obecnie najczęściej używa się nazwy retinol. Również niektóre karotenoidy wykazują takie samo działanie biologiczne i dlatego nazywane są prowitaminą A. Całkowita aktywność biologiczna witaminy odnosi się do siły działania retinolu i karotenoidów łącznie.
Witamina A (retinol) i jej prowitamina (beta-karoten).
- Budowa chemiczna
Witaminą A jest związek zwany retinolem i różne jego chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) składa się on z pierścienia beta-jononu i długiego łańcucha polienowego.
Retinol i jego różne formy występują tylko w produktach zwierzęcych. Prowitaminą A nazywamy całą grupę związków, które noszą nazwę karotenoidów i występują tylko w świecie roślinnym. Za najważniejszy uważa się beta-karoten, bo z niego organizm najłatwiej tworzy retinol. beta-karoten składa się z dwóch pierścieni beta-jononu i dwóch reszt łańcucha polienowego, a zatem jego rozszczepienie na dwie części daje w efekcie retinal, redukowany następnie do retinolu.
Aktywność biologiczna karotenoidów:
Karetenoid | Aktywność biologiczna w stosunku do beta-karotenu [%] |
beta-karoten | 100 |
Kryptoksantyna | 55 |
alfa-karoten | 50 |
gamma-karoten | 30 |
Wykorzystywanie retinolu i beta-karotenu jako witaminy A w organizmie człowieka nie jest jednakowe. Na przykład w produktach roślinnych zawartość beta-karotenu trzeba podzielić przez 6, aby otrzymać odpowiednią ilość retinolu (taką którą wykorzysta organizm). Dane odnośnie witaminy A z tabeli są podane w mikrogramach (µg) równoważników retinolu. Równoważnik retinolu zawarty w jakimś produkcie mówi nam ile jest w nim wykorzystanej witaminy A, która może pochodzić równolegle z retinolu i beta-karotenu np.: w konserwie mięsnej z marchewką i groszkiem. Drugą jednostką jest jednostka międzynarodowa witaminy A – wzorzec octanu retinolu
1 j.m. witaminy równa jest 0,6 µg (mikrogram) beta-karotenu
1 mg octanu retinolu odpowiada około 2900 j.m.
GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA A?
Witamina A występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zawierają ją: masło, mleko i produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, szczególnie bogata w nią jest wątroba.
Zawartość witaminy A w 100g jadalnych wybranych produktów:
NAZWA PRODUKTU | WITAMINA A jako równoważnik retinolu |
masło śmietankowe mleko spożywcze 2% tłuszczu jaja kurze świeże ser podpuszczkowy 40% tłuszczu w.s.m. smalec wątroba wołowa wątroba wieprzowa | 762 µg 20 µg 375 µg 400 µg 0 µg 8866 µg 3883 µg |
W wielu krajach, również w Polsce, celem poprawienia walorów produktów stosuje się witaminizowanie żywności. W witaminę A wzbogaca się margaryny i odżywki dla niemowląt. Przyjmuje się, że zawartość witaminy A powinna być podobna jak w maśle krowim, które jest produktem naturalnym.
GDZIE ZNAJDZIEMY KAROTENOIDY?
Karotenoidy (prowitamina A) występują głównie w produktach roślinnych. Są również obecne w mleku krów żywionych na pastwiskach, w maśle oraz tłuszczu zwierząt. Spośród produktów roślinnych bogatych w beta-karoten należy wyróżnić: marchew i dynię, zielone warzywa: szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, pomidory, z owoców zaś: morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze.
Zawartość beta-karotenu (w przeliczeniu na równoważnik retinolu) w 100g części jadalnych wybranych produktów roślinnych:
NAZWA PRODUKTU | beta-karoten jako równoważnik retinolu |
Marchew Pietruszka – liście Boćwina Szpinak Dynia Morele Koperek Sałata Kabaczki Pomidory Groszek zielony Wiśnie | 1219 1220 670 560 496 254 200 192 160 127 68 61 |
Witamina A i karotenoidy należą do witamin dość trwałych, które podczas gotowania i prawidłowo przeprowadzonych procesów technologicznych nie ulegają zmianie. W bardzo wysokich temperaturach stosowanych podczas smażenia dochodzi do znacznych strat witaminy A. Retinol ulega też łatwo rozkładowi w czasie jełczenia tłuszczu. Witamina A jest dość wrażliwa na światło.
NIEDOBÓR I NADMIAR WITAMINY A
Funkcje witaminy A
Funkcje witaminy A w organizmie są wielostronne:
- zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka,
- sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek przez utrzymanie błon śluzowych w dobrym stanie,
- niezbędna w procesie widzenia, ponieważ wchodzi w skład rodopsyny – światłoczułego barwnika siatkówki oka.
Objawy niedoboru witaminy A
Niedobór witaminy A może objawiać się poniższymi cechami:
- kruche, wolno rosnące paznokcie,
- suche, łamliwe włosy,
- suchość skóry,
- wysypka skórna,
- brak apetytu,
- częste infekcje,
- kurza ślepota,
- złe widzenie,
- zahamowanie wzrostu.
Objawy nadmiaru witaminy A
Podawanie dużych dawek tej witaminy przez dłuższy okres czasu może spowodować hiperwitaminozę witaminy A z takimi objawami jak:
- drażliwość,
- zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (m.in. wymioty, brak łaknienia, nudności),
- zmiany zabarwienia skóry,
- powiększenie wątroby i śledziony,
- wypadanie włosów,
- świąd skory,
- suchość skóry.
Tak więc, przyjmując witaminę A należy sprawdzić normy dziennego zapotrzebowania tej witaminy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, uwzględniając: płeć, wiek, rodzaj wykonywanej pracy i stan fizjologiczny organizmu (np. kobieta ciężarna lub kobieta karmiąca).
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ A
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
Grupa ludności | Równoważnik retinolu [µg] |
Dzieci 1 – 3 lat 4 – 6 lat 7 – 9 lat 10 – 12 lat chłopcy dziewczęta | 400 500 700 1000 800 |
Młodzież męska 13 – 15 lat 16 – 20 lat | 1000 1000 |
Młodzież żeńska 13 – 15 lat 16 – 20 lat | 600 800 |
Mężczyźni 21 – 64 lat Praca lekka Praca umiarkowanie ciężka Praca bardzo ciężka | 1000 1000 1000 |
Kobiety 21 – 59 lat Praca lekka Praca umiarkowanie ciężka Praca bardzo ciężka | 800 800 800 |
Kobieta ciężarna – II połowa ciąży Kobieta karmiąca | 1000 1200 |
Ludzie w podeszłym wieku Mężczyźni 65 – 75 lat Mężczyźni powyżej 75 lat Kobiety 60 – 75 lat Kobiety powyżej | 1000 1000 800 800 |
CIEKAWOSTKI O WITAMINIE A
- Witaminę A odkryto i rozszyfrowano jej strukturę chemiczną w roku 1931. Od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie.
- Karoteny pełnią bardzo ważną funkcję – chronią komórki roślin przed wrogimi mikroorganizmami.
- W odniesieniu do karotenów opinia o tzw. wolnych rodnikach wcale nie jest jednoznaczna. Nie muszą one być tylko narzędziem zła lecz także dobroczynną instytucją zajmującą się zabijaniem tego co stare a stwarzaniem warunków życia dla tego co nowe w organizmie. Młode komórki są chronione przez karoteny i inne substancje. W związku z tym wolne rodniki nie mogą wyrządzić im krzywdy. Ludzie, których ścianki komórek „wypchane są do oporu karotenami” zachowują młodość o wiele dłużej niż ci, u których koncentracja karotenów jest słaba. Tak więc aby zachować młodość należy spożywać pokarm bogaty w karoteny. W przypadku braku odpowiedniej ilości przeciwutleniaczy np.: karotenów przeżycie staje się niemożliwe. Utlenianie powoduje szkody w jądrze komórki co w efekcie prowadzi do procesu starzenia, chorób nowotworowych, schorzeń serca.
- Przyjmując witaminę A w dużych ilościach można ją przedawkować. Natomiast nie grozi nam przedawkowanie witaminy A jeśli zamiast tabletek staramy się spożywać produkty roślinne o dużej zawartości karotenu.
- Ludzie, których praca wiąże się z długim siedzeniem przed monitorem komputera potrzebują bezwzględnie więcej witaminy A.
- Witamina A jest także niezbędna gdy chodzi o okres miłości i rozmnażanie. Błony śluzowe organów płciowych potrzebują tej witaminy aby nie ulec nadmiernemu wysuszeniu.
- Brak witaminy A powoduje, że dziecko może przestać rosnąć. Witamina A współdziała z hormonem wzrostu. Nie bez powodu pierwszy pokarm matki to siara – odznacza się dużą koncentracją karotenów (widać to po silnym żółtym zabarwieniu).
opracowanie: mgr inż. Krystyna Beata Radziwon