Danie z wątróbki, źródło witaminy H

Witamina H, znana również jako biotyna lub koenzym R, jest niezwykle istotnym składnikiem naszego zdrowego życia. Poznaj historię jej odkrycia oraz  znaczenie obecności witaminy H w organizmach i żywności.

Jak odkryto witaminę H

W 1927r. Boas i współpracownicy wywołali zmiany na skórze u szczurów, następnie podawali różne produkty spożywcze określając skuteczność leczenia choroby skóry. Nieznany jeszcze czynnik, skuteczny w leczeniu zmian skórnych, György nazwał witaminą H od niemieckiego słowa Haut – skóra. W 1935 r. Kögl doniósł o wyizolowaniu z żółtka jaja krystalicznego związku, który pobudzał wzrost drożdży. Czynnik ten nazwano Biotyną. Dwa lata wcześniej Alison i współpracownicy opisali koenzym R pobudzający wzrost niektórych drobnoustrojów, mający identyczne działanie jak biotyna. W 1936 roku Harris zsyntezował witaminę H.

Właściwości witaminy H

Pod względem chemicznym biotyna składa się z dwóch pierścieni – tiofenolowego i imidazolowego oraz łańcucha bocznego kwasu walerianowego. Wolna biotyna jest białą krystaliczną substancją, rozpuszczalną w wodzie i w alkoholu, a słabo rozpuszczalną w chloroformie, eterze etylowym i eterze naftowym. Krystalizuje w postaci dużych igieł o temperaturze topnienia 230°C.

Biotyna jest bardzo odporna na ogrzewanie oraz na działanie kwasów i zasad, stąd obróbka kulinarna ma nieznaczny wpływ na zawartość tej witaminy. Związki utleniające inaktywują biotynę.

W przyrodzie spotyka się pochodne biotyny: oksybiotynę (atom siarki jest tu zastąpiony atomem tlenu) i destiobiotynę (atom siarki jest zastąpiony dwoma atomami wodoru), które mają słabsze właściwości biologiczne.

Gdzie występuje witamina H

W produktach spożywczych biotyna występuje w stanie wolnym jak i związanym z białkami. W postaci wolnej znajduje się głównie w mleku i w warzywach, a w związanej w mięsie i drożdżach. Biotynę znaleziono prawie we wszystkich tkankach roślin i zwierząt, przy czym w większych ilościach w młodszych lub szybko rosnących (tkanka embrionalna, nowotworowa) niż w dojrzałych. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach.

Czytaj również:  Witamina C

Szczególnie bogate w biotynę są poniższe produkty:

Artykuły spożywcze 100g Miligramy
wątróbka 102
mąka sojowa 63
żółtko jaja 54
orzechy włoskie 37
orzechy ziemne 31
sardynki 21
migdały 17
grzyby 15
ryż naturalny 9

Ubogie źródła biotyny to:

Owoce i warzywa    – 3mg w 100g
mleko – 2mg w 100g

Należy zaznaczyć, że w surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie. Podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna.

Funkcje witaminy H w organizmie

  • Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów
  • Uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych.
  • Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów.
  • Wpływa na układ immunologiczny.
  • Uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialna za krzepliwość krwi).
  • Bierze udział w reakcjach przenoszenia grup karboksylowych

Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy H

Hipowitaminoza (niedobór)

  • Łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach, wysuszenie i przebarwienia skóry oraz błon śluzowych.
  • Podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi.
  • Bóle mięśniowe, osłabienie i apatia.

Hiperwitaminoza (nadmiar)

  • Do tej pory nie określono toksycznego wpływu biotyny na organizm ludzki.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę H

Witamina H (Biotyna) należy do witamin, które podobnie jak kwas pantotenowy nie są umieszczane w normach żywieniowych. Nieznane są także typowe objawy awitaminozy u człowieka. Część zapotrzebowania na biotynę jest pokrywana przez mikroflorę jelitową.

opracowanie: mgr inż. Krystyna Beata Radziwon