Tradycyjne świąteczne potrawy i wypieki są czymś, na co wiele osób czeka przez cały rok. Bogactwo smaków, przepych na talerzach i… przepełnione żołądki – tak właśnie kojarzy się okres Bożego Narodzenia. Czym wzbogacić naszą świąteczną dietę, żeby pokarmy mogły ulec łatwiejszemu trawieniu?
W tym artykule
Wigilijne potrawy – wyzwanie dla układu trawiennego
Chociaż świąteczne potrawy atrakcyjnie wyglądają i są bardzo smaczne, to ich skład i sposób przygotowania są dużym obciążeniem dla przewodu pokarmowego i trawienia. Wielkie stoły uginające się pod ciężarem ciast i dań skutkują tym, że po wigilijnej wieczerzy możesz być przejedzony i zmęczony. W Wigilię zdecydowanie nie jemy tylko oczami! Smażymy ryby na głębokim tłuszczu, dodajemy do potraw wzdymającą kapustę i groch oraz ciężkostrawne grzyby, a na deser jemy ciasta z serem i makiem polane dużą ilością lukru. Może to powodować niestrawność, wzdęcia, a nawet bóle brzucha.
Przyprawy i zioła – które pomagają w trawieniu?
Wiele przypraw nie tylko wzbogaca smakowo świąteczne potrawy i ciasta, ale może także wspomóc nasz układ trawienny. Czego używać?
- Cynamon – jest to klasyczny dodatek do świątecznych wypieków. Jego prozdrowotne właściwości są znane od wielu lat. Pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Jest dobrym wsparciem w walce z dolegliwościami trawiennymi. Systematycznie spływają informacje o jego korzystnym działaniu na poziom cholesterolu we krwi. Cynamon możesz dodać do świątecznych ciast i pierniczków lub przyrządzić z niego smaczną zimową herbatę. [1]
- Anyż – jego nasiona mają m.in. właściwości wiatropędne, przeciwskurczowe i wspomagają trawienie. Sprawdzi się jako dodatek do ciast takich jak piernik, keks czy miodownik. [2]
- Kolendra – popularna roślina, która wyglądem przypomina nać pietruszki. Kojarzy się głównie z daniami orientalnymi, ale z powodzeniem można ją zastosować do doprawienia świątecznych dań. Dobrze sprawdzi się jako dodatek do ryb oraz wszędzie tam, gdzie można też wykorzystać pietruszkę. Kolendra ma korzystne działanie na układ trawienny i może pomóc w pozbyciu się wzdęć.
- Gałka muszkatołowa – ta przyprawa jest dobrze znana w polskiej kuchni. Możesz jej użyć jako dodatek do dań z kapustą. Sprawdzi się też jako przyprawa do pierników. Gałka muszkatołowa jest naturalną przyprawą wspomagającą trawienie.[3]
Inne cenne przyprawy i zioła o dobrym wpływie na przewód pokarmowy i trawienie to m.in.: goździki, ziele angielskie, bazylia, mięta pieprzowa i tymianek.
Świąteczne przejedzenie – jak sobie z nim radzić?
Najlepszym rozwiązaniem byłoby po prostu nie jeść dużo, ale trudno oprzeć się świątecznym smakołykom. Co robić, żeby święta spędzić bez przykrych objawów przejedzenia? Jedz małymi porcjami i nie śpiesz się – delektuj się posiłkami. Nawadniaj organizm. Najlepiej sprawdzi się woda lub ziołowe herbatki. Podaruj sobie trochę ruchu. Wyjdź z rodziną na krótki spacer, a poprawi to pracę jelit. Nie zapomnij o wcześniejszym uzupełnieniu swojej domowej apteczki. Warto mieć tam ziołowe wyroby pobudzające trawienie i o właściwościach żółciopędnych. Nie zapomnij też zaopatrzyć się w preparat na wzdęcia.
Podsumowanie
Wiele przypraw i ziół, które znajdziesz w swojej kuchni, ma nie tylko wspaniałe walory smakowe, ale są także korzystne dla jelit i układu trawiennego. Pomyśl o nich, planując listę wypieków i potraw świątecznych.
Bibliografia
[1] K. Kaławaj i M. K. Lemieszek, „Prozdrowotne właściwości cynamonu”, Med Og Nauk Zdr, t. 21, nr 3, s. 328–331, 2015.
[2] W. Sun, M. H. Shahrajabian, i Q. Cheng, „Anise (Pimpinella anisum L.), a dominant spice and traditional medicinal herb for both food and medicinal purposes”, Cogent Biology, t. 5, nr 1, s. 1673688, sty. 2019, doi: 10.1080/23312025.2019.1673688.
[3] A. Orkusz i L. Bogacz-Radomska, „Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka”, Engineering Sciences And Technologies, t. 4, nr 27, s. 55–65, 2017, doi: 10.15611/nit.2017.4.04.
materiał partnera (wp)