żywienie w przypadku raka piersi

Rak piersi – które produkty spożywać, a których unikać?

Rak piersi to najczęściej diagnozowany nowotwór złośliwy, a jednocześnie główna przyczyna zgonów nowotworowych w populacji kobiet w Polsce (1). Wśród czynników ryzyka wymienia się m.in. nadwagę i otyłość. Wskazuje się również, że przyrost masy ciała po zdiagnozowaniu nowotworu piersi wyraźnie przekłada się na gorsze rokowania. Istotne jest zatem utrzymanie właściwej masy ciała lub jej redukcja w przypadku występowania nadwagi lub otyłości (2). Jak zatem powinna wyglądać dieta w nowotworze piersi? Które produkty są wskazane, a których lepiej unikać?

żywienie w przypadku raka piersi

Rak piersi – żywienie

Zalecenia dietetyczne w nowotworze piersi mogą różnić się od leczenia innych typów nowotworów ze względu na rzadko występujące w tym przypadku zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego. Wynika to z faktu, że guz nie jest zlokalizowany w przewodzie pokarmowym. Stwierdza się, że dolegliwości trawienne mogą wystąpić jedynie podczas stosowania leczenia przeciwnowotworowego. Wdrożona chemioterapia może skutkować występowaniem m.in. nudności, wymiotów czy jadłowstrętu, rzadziej zaparć czy biegunki. W takiej sytuacji wskazane jest indywidualne dostosowanie zaleceń żywieniowych do danych dolegliwości, a także współistniejących schorzeń (2).

Jakie są ogólne wskazówki dotyczące żywienia w nowotworze piersi?

  1. Zadbaj przede wszystkim o regularne spożycie zbilansowanych posiłków, bez podjadania między nimi.
  2. Jeżeli odczuwasz głód pomiędzy posiłkami, sięgnij po pełnowartościową przekąskę.
  3. Sięgaj częściej po mniejsze porcje posiłków.
  4. Twój codzienny jadłospis powinien opierać się na produktach pochodzenia roślinnego (3).

 

Rak piersi – które produkty spożywać?

Poniżej znajduje się lista produktów i składników pokarmowych, które szczególnie warto uwzględnić w codziennej diecie przy nowotworze piersi.

  • Owoce i warzywa – postaraj się spożywać przynajmniej 5 porcji dziennie. Zadbaj o ich dodatek do każdego posiłku. Z warzyw sięgaj częściej po te nieskrobiowe, takie jak kalafior, brokuły, szparagi, papryka, pomidory czy cukinia. Wybieraj różnokolorowe warzywa i owoce, aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej cennych składników pokarmowych.
  • Białko – jego odpowiednia podaż jest niezbędna do odbudowy tkanek, a także właściwej pracy układu odpornościowego, co jest szczególnie istotne w chorobie nowotworowej. Zwróć uwagę na spożycie zarówno białka pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Produkty wysokobiałkowe, takie jak nasiona roślin strączkowych, dostarczają również błonnika pokarmowego oraz związków bioaktywnych. Dobrym źródłem pełnowartościowego białka będą produkty pochodzenia zwierzęcego – jaja, ryby czy mięso drobiowe. Jeżeli twoja codzienna dieta zawiera niewielkie ilości białka i obawiasz się, że może być niedoborowa, pomocnym rozwiązaniem może okazać się uzupełnienie jadłospisu doustnymi preparatami odżywczymi. Przykładem może być produkt Resource Protein, który zawiera aż 18,8 g białka w 1 butelce. Zastosowanie Resource Protein może mieć pozytywny wpływ na stan odżywienia, w stanach niedożywienia lub ryzyka rozwoju niedożywienia w chorobie nowotworowej. Pamiętaj jednak, aby wcześniej skonsultować się z lekarzem.
  • Błonnik pokarmowy – jego dobrym źródłem będą produkty zbożowe pełnoziarniste (płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy), warzywa, nasiona roślin strączkowych. Składnik ten nie ulega trawieniu, jednak jego spożycie może przynieść wiele korzyści w kontekście mikroflory jelitowej czy pasażu jelitowego. Wskazuje się, że jego odpowiednia podaż może wspomóc regularne wypróżnianie, ograniczyć ryzyko zaparć, pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi czy zwiększyć uczucie sytości po spożytym posiłku.
  • Tłuszcze nienasycone – znajdziesz je zwłaszcza w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy i nasiona (np. orzechy włoskie, migdały, pestki dyni). Źródłem „dobrych tłuszczów” będą również ryby i owoce morza, np. łosoś, dorsz czy małże. Wskazuje się, że zwiększona podaż kwasów tłuszczowych omega-3 w trakcie terapii nowotworu piersi może mieć również pozytywny wpływ na organizm.
  • Woda – zadbaj o prawidłowe nawodnienie organizmu poprzez regularną podaż płynów, zwłaszcza wody. Warto pamiętać, że niektóre działania niepożądane leczenia przeciwnowotworowego mogą zwiększać ryzyko odwodnienia, w tym np. biegunka, wymioty czy ograniczony apetyt (3, 4, 5).
Czytaj również:  Badanie osteoporozy - najważniejsze informacje

Których produktów unikać w nowotworze piersi?

Sprawdź, czy wiesz, które produkty są niezalecane w diecie przy raku piersi. W tym przypadku wskazane jest, aby unikać spożycia:

  • tłuszczów pochodzenia zwierzęcego,
  • przetworzonych produktów mięsnych (zwłaszcza tych smażonych, grillowanych czy wytwarzanych z czerwonego mięsa),
  • słodyczy,
  • słodzonych napojów,
  • nadmiaru soli,
  • produktów mlecznych,
  • alkoholu (3, 4).

 

Piśmiennictwo:

  1. Jassem J., Krzakowski M., Bobek-Billewicz B. et al. Breast cancer. Oncol Clin Pract 2018; 14.
  2. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Rak piersi – profilaktyka i żywienie w trakcie leczenia. Pobrany 09.11.2022 r., z https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/nowotwory/rak-piersi-profilaktyka-i-zywienie-w-trakcie-leczenia/
  3. Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Nutrition and Breast Cancer: Making Healthy Diet Decisions. Pobrany 10.11.2022 r., z https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/nutrition-and-breast-making-healthy-diet-decisions
  4. Cleveland Clinic. 2022. The Best Foods To Eat When You Have Breast Cancer. Pobrany 09.11.2022 r., z https://health.clevelandclinic.org/the-best-foods-to-eat-when-you-have-breast-cancer/
  5. Lewandowska A., Woźniak A. E. Leczenie żywieniowe u chorych na nowotwory piersi. Hematologia 2017; 8(3): 197–210.

 

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein – do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.

Materiał zewnętrzny (SC)