Produkty bez laktozy

Produkty bez laktozy – pyszne alternatywy dla alergików i nie tylko

Szacuje się, że nietolerancja laktozy to problem, który dotyka około 20% Polaków. Głównym składnikiem produktów mlecznych jest cukier mleczny, który może powodować u niektórych osób nieprzyjemne objawy. To duże utrudnienie, ponieważ nabiał stanowi składnik wielu potraw. Na szczęście w sklepach możemy dostać produkty bez laktozy, które pozwalają cieszyć się ulubionymi smakami bez ryzyka nieprzyjemnych dolegliwości. Dowiedz się, gdzie możesz je kupić!

Produkty bez laktozy

Gdzie kupić produkty bez laktozy?

Produkty bez laktozy to alternatywa dla tradycyjnych wyrobów mlecznych. Znajdziemy je między innymi w asortymencie marki K-free, która jest dostępna wyłącznie w niemieckiej sieci hipermarketów Kaufland. Więcej informacji na temat produktów, znajdziesz pod adresem https://www.kaufland.pl/asortyment/marki-wlasne/K-free.html.

W ofercie sieci Kaufland znajdziemy także produkty wegańskie – roślinne sery, napoje czy tofu. Te produkty nie zawierają mleka ani laktozy, a ich produkcja polega na wykorzystaniu różnych składników roślinnych, takich jak soja, migdały, ryż czy orzechy.

Kaufland wychodzi naprzeciw osobom z różnymi nietolerancjami pokarmowymi, ich marka własna K-free oferuje także produkty bez glutenu czy bez pszenicy. To dobra wiadomość dla wszystkich konsumentów, którzy pomimo ograniczeń zdrowotnych nie chcieliby rezygnować z ulubionych smaków.

Jak powstają produkty bez laktozy?

Produkty bez laktozy powstają na różne sposoby, w zależności od rodzaju wyrobu i producenta. Najczęściej stosowaną metodą jest wykorzystanie specjalnych enzymów, które rozkładają laktozę na proste cukry, takie jak glukoza i galaktoza. Nabiał poddany takiej obróbce jest lepiej przyswajalny.

W przypadku mleka bez laktozy proces produkcji polega na dodaniu enzymu o nazwie laktaza. Nieco bardziej skomplikowane jest uzyskanie jogurtów. Po dodaniu enzymów rozkładających laktozę wyrób jest dodatkowo poddawany fermentacji, która przyczynia się do powstania odpowiedniej konsystencji i smaku jogurtu.

Czytaj również:  Dlaczego tabletki na powiększenie penisa cieszą się tak dużą popularnością?

W przypadku serów białych enzym laktozy jest dodawany do mleka. Następnie w wyniku procesu kwaszenia powstaje, masa serowa, którą oddziela się od pozostałości mleka, tzw. serwatki. Następnie ser jest dalej formowany i dojrzewa zgodnie z określoną recepturą.

Wytwarzanie takich wyrobów wymaga specjalistycznej wiedzy i sprzętu. Coraz większa liczba konsumentów decyduje się na wybór produktów bez laktozy, co skłania producentów do opracowywania i doskonalenia nowych metod produkcji.

Materiał partnera (LH)