mężczyzna trzymający się na brzuch z powodu dolegliwości żołądkowych

Dieta eliminacyjna w alergiach pokarmowych

Dieta eliminacyjna jest często stosowaną strategią w leczeniu alergii pokarmowych. To podejście polega na eliminacji potencjalnie uczulających pokarmów z diety pacjenta, by odkryć, co go uczula. Poza tym pozwala złagodzić objawy alergii lub je wyeliminować. Dowiedz się więcej na temat diety eliminacyjnej w alergiach pokarmowych.

Alergie pokarmowe są wynikiem nadwrażliwości układu immunologicznego na konkretne białka lub składniki występujące w spożywanych produktach. Objawy alergii mogą obejmować wysypki skórne, obrzęki, trudności w oddychaniu oraz problemy żołądkowo-jelitowe. Jeśli z badań nie wynika, który składnik uczula, stosuje się dietę eliminacyjną jako test diagnostyczny.

Wśród najpopularniejszych alergenów są takie produkty spożywcze:

  • mleko krowie
  • jaja
  • ryby
  • owoce morza
  • orzechy (np. ziemne, laskowe)
  • kakao
  • pszenica
  • soja
  • truskawki
  • owoce cytrusowe

Objawy alergii pokarmowej:

  • bóle brzucha
  • wzdęcia
  • biegunki
  • afty w jamie ustnej
  • wymioty
  • uczucie pełności
  • refluks żołądka
  • wysypka
  • nieżyt nosa
  • atopowe zapalenie skóry
  • wstrząs anafilaktyczny

Dieta eliminacyjna w alergiach pokarmowych

Dieta eliminacyjna w alergiach pokarmowych to podejście dietetyczne, które ma na celu redukcję lub wyeliminowanie pokarmów wywołujących reakcje alergiczne u osób uczulonych. Jest to podstawowa metoda leczenia objawów nietolerancji i alergii.

Wtedy na około 2 tyg. wyklucza się z codziennego menu produkty, które mogą powodować dolegliwości. Zwykle pacjent ma już swoje podejrzenia. Gdy objawy ustąpią, można znów wprowadzić ten składnik do diety. Działa to jak prowokacja, która pozwala określić produkty nietolerowane przez Twój organizm, a następnie wykluczyć je na stałe i znaleźć dla nich alternatywę.

Restrykcyjny reżim żywieniowy

Dieta eliminacyjna polega na identyfikacji i wykluczeniu z diety wszystkich potencjalnie alergennych pokarmów. W tym celu zwykle konsultuje się z lekarzem alergologiem lub dietetykiem specjalizującym się w alergiach pokarmowych. Wspólnie opracowuje się plan diety, który eliminuje produkty, które najczęściej wywołują reakcje alergiczne. Są to często mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby i skorupiaki.

Czytaj również:  Alergie pokarmowe vs nietolerancje - kluczowe różnice i diagnostyka

Podczas trwania diety eliminacyjnej pacjent prowadzi restrykcyjny reżim żywieniowy i unika wszelkich pokarmów, które mogą zawierać potencjalnie alergenne składniki. W miarę poprawy objawów alergii można wprowadzać stopniowo pewne pokarmy i monitorować reakcje organizmu. Ten proces pozwala określić jednoznacznie, które pokarmy są odpowiedzialne za alergiczne objawy.

photo by Andrea Piacquadio