Istnieje wiele składników odżywczych, bez których organizm ludzki nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. W tej kwestii można wyróżnić cynk – niedobór tego pierwiastka może doprowadzić do poważnych skutków ubocznych. Jakie są źródła cynku oraz kto w szczególności powinien zatroszczyć się o jego systematyczną podaż?
W tym artykule
Za co odpowiada cynk w organizmie człowieka?
Cynk jest jednym z najważniejszych minerałów obecnym w ludzkim organizmie i jest niezbędny do wielu procesów, które w nim zachodzą. Możemy wyróżnić takie działania cynku jak:
• ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym;
• wpływ na prawidłowy poziom metabolizmu;
• pomoc w utrzymaniu prawidłowego działania układu odpornościowego;
• wpływ na płodność, m.in. utrzymuje właściwy poziom testosteronu;
• wpływ na kondycję kości, wygląd skóry, paznokci i włosów;
• wspomaganie prawidłowego widzenia.
To tylko niektóre przykłady pokazujące jak bardzo ważna jest rola cynku w naszym ciele. Niedobór tego pierwiastka odbije się na wszystkich procesach, w których bierze on udział. Dlatego warto zadbać o jego optymalny poziom w naszym organizmie.

Źródła cynku w jedzeniu – gdzie go znajdziemy?
Zastanawiasz się, w czym jest cynk? Najlepiej przyswajalne jego źródło to produkty pochodzenia zwierzęcego. W produktach roślinnych jest zdecydowanie mniej tego pierwiastka i co więcej, zawierają one substancje, które utrudniają jego przyswajanie. Cynk znajdziesz w takich produktach jak: ostrygi, wątróbka, sery, grzyby (m.in. pieczarki i boczniaki), kasza gryczana, żółtko jaj, ciemne pieczywo, strączki, pestki dyni i słonecznika.
Jeśli dostarczamy zbyt małą ilość cynku w diecie, warto sięgnąć po suplementy diety, zwłaszcza jeśli z jakichś powodów nie możemy spożywać produktów bogatych w cynk. Dotyczy to także osób, które zrezygnowały z jedzenia produktów odzwierzęcych. Tabletki z cynkiem zapewnią codzienną dawkę tego pierwiastka. Szczególnie polecane są parom, które starają się o dziecko, ponieważ cynk zwiększa szansę na poczęcie.
Kto w szczególności powinien zadbać o podaż cynku?
Do grupy osób, które przede wszystkim powinny zadbać o właściwą ilość tego minerału, należą:
• osoby z zaburzeniem wchłaniania;
• kobiety w ciąży i karmiące piersią;
• pary starające się o dziecko;
• sportowcy;
• osoby starsze;
• kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną;
• osoby nadużywające alkohol;
• osoby z chorobami nerek i wątroby.
Nie mniej ważna jest odpowiednia ilość cynku dla dzieci. Gdy pociecha ma skończone 6 miesięcy, można zacząć podawać jej pokarmy zawierające ten minerał. Jest on niezwykle ważny w kwestii prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Cynk – dzienne zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie na cynk jest zależne od wielu czynników, m.in. diety, płci i wieku. Zalecane spożycie to:
• dzieci do lat 3 – 3 mg na dobę;
• dzieci od 4 do 9 lat – 5 mg na dobę;
• młodzież i dorośli – 8-11 mg na dobę;
• kobiety w ciąży i karmiące piersią – 11-13 mg na dobę.
Objawy niedoboru cynku
Niedobór cynku w pierwszej kolejności widoczny jest w pogarszającym się stanie włosów, skóry i paznokci – mogą one wydawać się bardzo suche. Często pojawia się trądzik, zajady oraz zmiany łuszczyco podobne, a niektórzy cierpią nawet na owrzodzenie. Z kolei u dzieci niewystarczająca ilość cynku przejawia się w wolniejszym rozwoju psychosomatycznym, mniejszej odporności na infekcje, zahamowaniu wzrostu. W przypadku kobiet w ciąży niedobór cynku może negatywnie wpływać na rozwój dziecka, przyczyniać się do powstawania wad układu nerwowego oraz powodować krwawienia i przedwczesny poród.
Niezależnie od tego, czy będziesz dostarczać cynk rano, czy wieczorem – zadbaj o jego właściwą ilość w organizmie. Przy czym pamiętaj, że nie należy cynku suplementować razem z magnezem, który utrudnia jego wchłanianie. Jednak by zadbać również o właściwy poziom magnezu, najlepiej przyjmować jeden minerał rano, drugi natomiast wieczorem.
Materiały partnera (LH)
