alergia

Sezon na alergie rozpoczęty!

Alergie to powszechny problem naszych czasów. Rozpoznanie i leczenie alergii nie jest łatwym zadaniem, ale są sposoby, które pomogą w walce z objawami. Poniżej omawiamy różne rodzaje alergii. Nieleczone mogą prowadzić do przykrych konsekwencji i powikłań.

Alergie jako choroba cywilizacyjna XXI wieku

Alergia to reakcja patologiczna organizmu na kontakt z wybranymi substancjami, które nie są dla niego szkodliwe same w sobie. Jednak do reakcji alergicznej dochodzi, gdy organizm odczyta wybrany czynnik środowiskowy jako niebezpieczny. Zaczyna wtedy produkować przeciwciała, by się przed nim bronić.

Wyróżnia się cztery główne rodzaje uczuleń, które determinują reakcję organizmu oraz metody leczenia. Aby leczenie było skuteczne, należy dobrze zdiagnozować alergię. Specjalista alergolog zleca poddanie się odpowiednim testom oraz badaniom. Efektem mogą być reakcje uczuleniowe łagodnego stopnia (jak wysypki o niewielkim natężeniu), silne i wyjątkowo uciążliwe, a także różne jednostki chorobowe.

Alergia pyłkowa

Alergie wziewne dotykają zarówno dorosłych jak i dzieci. Po zdiagnozowaniu jej rodzaju lekarz ustala odpowiednie leczenie. Może to być m.in. odczulanie czy leki antyhistaminowe, ew. bardziej inwazyjne metody leczenia. Objawy można odczuwać nawet przez cały rok, ale można je łagodzić.

Czynnikami uczulającymi często są pyłki drzew, roztocza kurzu domowego, pleśń czy sierść zwierząt domowych. Objawy są uciążliwe i utrudniają codzienne funkcjonowanie – to między innymi łzawienie oczu, wodnisty katar, uczucie zmęczenia, problemy z zasypianiem oraz koncentracją czy też zapalenie zatok.

Alergia pyłkowa to reakcja alergiczna organizmu na pyłki roślin, które unoszą się w powietrzu. Najczęstsze alergeny pyłkowe to pyłki traw, drzew, chwastów i kwiatów. Objawy alergii pyłkowej mogą obejmować: kichanie, wodnisty wyciek z nosa, swędzenie nosa i gardła, łzawienie oczu, świąd skóry i problemy z oddychaniem.

Czytaj również:  Jak przygotować się do badania USG jamy brzusznej?

Alergia pokarmowa

Jest to reakcja alergiczna na jedzenie lub picie określonych substancji. Najczęściej występującymi alergenami pokarmowymi są: jajka, mleko, orzeszki ziemne, orzechy, ryby i owoce morza, soja i pszenica. Objawy alergii pokarmowej mogą obejmować: swędzenie warg, języka i gardła, obrzęk warg i twarzy, ból brzucha, nudności i wymioty, biegunkę i trudności z oddychaniem.

U dzieci częstą przyczyną reakcji alergicznej jest spożycie mleka krowiego, jaj, czekolady czy truskawek. Dorosłych uczulają zwykle między innymi orzechy, owoce, zboża, ryby oraz owoce morza. Jednak wiele osób podejrzewa u siebie uczulenie na określony rodzaj pokarmu, ale tak naprawdę alergia pokarmowa to tylko kilka procent społeczeństwa. Leczenie to przede wszystkim stosowanie diety eliminującej – unikanie konkretnych pokarmów.

Alergia kontaktowa

Jest to reakcja alergiczna skóry na substancje, które przylegają do skóry. Najczęściej występującymi alergenami kontaktowymi są m.in. metale (jak chrom czy nikiel), lateks, kosmetyki, farby i chemikalia.

Objawy alergii kontaktowej mogą obejmować: swędzenie, pieczenie i zaczerwienienie skóry, pęcherze i wykwity skórne. Jej leczenie polega na wyeliminowaniu czynnika uczulającego oraz stosowaniu pielęgnacji, m.in. emolientów.

Alergia na leki / iniekcyjna

To reakcja alergiczna organizmu na określone leki. Rzadko występuje, ale może mieć niebezpieczne skutki. Najczęściej wywołującymi alergie lekowe są: penicylina, sulfonamidy, leki przeciwbólowe, leki przeciwzapalne i chemioterapia. Objawy alergii na leki mogą obejmować: wysypkę, swędzenie i obrzęk skóry, duszność i problemy z oddychaniem, obrzęk twarzy, języka i gardła, a w najcięższych przypadkach – wstrząs anafilaktyczny. Wtedy bez odpowiedniej i szybkiej reakcji, może dojść nawet do śmierci pacjenta.

Alergie krzyżowe

Zdarza się, że pacjent nadwrażliwy na jeden alergen, doświadcza reakcji alergicznych także po spożyciu danego pokarmu. W takich przypadkach mówimy o alergiach krzyżowych. Budowa różnych antygenów jest inna, ale może być podobna w dość dużym stopniu.

Czytaj również:  Produkty bogate w histaminę – lista do unikania dla osób z alergią

fot. Bru-nO / Pixabay