Owsianka na Śniadanie

Co można dodać do porannej owsianki?

Dietetyka

Owsianka jest świetnym pomysłem na początek dnia – rozgrzewa, dodaje energii i na długo przegania głód. Wpisuje się też w trend zdrowego stylu życia. Jej plusem jest też to, że można ją przygotować na kilka sposobów – na słodko albo na słono. Dzięki temu, że przyrządzisz ją na wiele sposób, szybko się nie znudzi. Co warto do niej dodać?

Owsianka to szybkie danie, które kilka lat temu zyskało ponownie popularność. Dawniej na bazie płatków owsianych gotowana była zupa mleczna, dzisiaj modne są najróżniejsze propozycje. Na długo syci, można ją zabrać do pracy, smakuje na ciepło albo na zimno. Poniżej kilka pomysłów na jej podanie.

Śniadanie na słodko

Owsianka pozwala rozpocząć dobrze dzień – serwowana na słodko cieszy się największą popularnością. Trzeba jedynie ugotować płatki owsiane w mleku (krowim, kozim, roślinnym) lub wodzie albo ich miksie, a następnie dodać ulubione dodatki. Jedną z opcji jest owsianka z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami, sprawdzona jest też nocna owsianka, czyli zalewane wieczorem płatki gorącą wodą. Rano wystarczy wsypać inne dodatki – jak owoce, bakalie, pestki i ziarna, nieco kakao, otręby lub orzechy, ew. jogurt lub mus owocowy czy też domową konfiturę. Można też dodać białko w proszku, jeśli musimy zadbać o jego odpowiednią ilość w diecie.

Inną propozycją jest owsianka z rodzynkami i orzechami albo z prażonymi jabłkami w stylu szarlotki. A może z masłem orzechowym, do której pasuje banan i miód. Podczas zimowych dni sprawdzi się rozgrzewająca owsianka z imbirem oraz cynamonem, gdyż poprawi odporność i rozgrzeje od środka. Pasują do niej także wiórki kokosowe, a do wody można wlać nieco mleczka kokosowego – wyjdzie nam owsianka w stylu Bounty.

Czytaj również:  Objawy niedoborów magnezu i jego najlepsze źródła

Owsianka na słono – wytrawne śniadanie

Dla niektórych owsianka na słodko to jedyny słuszny wybór, ale część osób preferuje śniadania wytrawne. Nie muszą to być kanapki, jajecznica czy parówki, ale także owsianki. Idealnie sprawdzi się między innymi owsianka z jajkiem. Można ją przygotować na wiele sposobów, a poza tym taki posiłek dostarczy zarówno węglowodanów złożonych, jak i białka.

Można ją podać z jajkiem sadzonym w roli głównej. Pasuje do niej także awokado, pomidorki koktajlowe, hummus czy też ulubione sery. Twaróg z kolei pozwoli przygotować ją w różnych wersjach – z miodem na słodko albo ze szczypiorkiem na słono. Dodaj jeszcze sałatę skropioną oliwą z oliwek i cytryną i gotowe. Owsianka zapewni uczucie sytości aż do pory lunchu.

fot. Pexels / Pixabay