Przejście na zdrowszą dietę w średnim wieku oznacza obniżenie kosztów opieki zdrowotnej na starość – podają naukowcy z USA za pośrednictwem serwisu internetowego EurekAlert.
Dotychczasowe badania wskazywały, że zdrowa dieta, ograniczenie palenia i wzrost aktywności fizycznej mogą ograniczyć ryzyko śmierci z powodu chorób serca, udaru mózgu i raka w starszym wieku. Niewiele jednak badań uwzględnia ekonomiczne konsekwencje zmiany stylu życia.
Naukowcy z Northwestern University w Chicago objęli badaniami 1 tys. 70 mężczyzn w wieku 40-55 lat, którzy nie chorowali dotąd na serce. Wszyscy byli pracownikami Chicago Western Electric Company w latach 1957-58. W badanej grupie zebrano dane na temat ilości spożywanych warzyw i owoców przez każdego uczestnika w roku 1959. Po 25 latach oceniano roczne koszty ich leczenia.
Uczestnicy zostali zakwalifikowani do trzech grup według ilości warzyw spożywanych miesięcznie w ciągu 1959 r. Okazało się, że mężczyźni o wysokim spożyciu warzyw mieli najniższe roczne wydatki na leczenie – około 11,4 tys. dolarów i najniższe wydatki na leczenie chorób układu krążenia, podczas gdy koszt leczenia osób z grupy o najniższym spożyciu warzyw wynosił 14,6 tys. dolarów.
Jak podkreślają autorzy, wyniki nie uległy zmianie nawet po uwzględnieniu czynników zwiększających ryzyko chorób serca, jak wiek, otyłość, poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, palenie i inne.
„Nasze odkrycie dowodzi, ze zwiększenie ilości zjadanych owoców i warzyw w średnim wieku, może wpływać nie tylko na lepsze zdrowie w przyszłości, ale też znacznie obniża koszty opieki zdrowotnej w starszym wieku” – powiedziała prof. Martha L. Daviglus, która prowadziła badania. Badaczka podkreśla, że te wyniki są szczególnie istotne w obliczu postępującego starzenia społeczeństw krajów rozwiniętych.
Naukowcy zaprezentowali swoje rezultaty na forum naukowym odbywającym się w Honolulu.