
Nutridrink – rodzaje, wskazania i właściwości odżywcze
Potrzeba wprowadzenia do diety żywienia leczniczego wiąże się z koniecznością zdobycia podstawowej wiedzy na ten temat. Poznaj główne...

Kuchenne pomysły twórców diety pudełkowej w Poznaniu – czerp inspiracje od profesjonalnych kucharzy
W ostatnim czasie da się zauważyć ogromny wzrost zainteresowania sztuką kulinarną. Dzięki dużej dostępności różnorodnych produktów można cieszyć...

Lektyny – Czy powinniśmy się ich obawiać?
Lektyny to białka występujące naturalnie w wielu pokarmach roślinnych i zwierzęcych. Odgrywają ważną rolę w obronie roślin przed...

Jak wykorzystać masło orzechowe?
Naturalne masło orzechowe – kremowy i aromatyczny smakołyk, który z pewnością podbija serca wielu łasuchów na całym świecie!...

WPC, WPI, WPH – poznaj rodzaje suplementów dla sportowców
Suplementy diety stanowią ważny element w planie treningowym, pomagając w uzupełnieniu niedoborów składników odżywczych oraz wspierając procesy regeneracyjne i rozwój mięśni. Istnieje wiele rodzajów suplementów, z których najpopularniejsze to WPC (koncentrat białka serwatki), WPI (izolat białka serwatki) i WPH (hydrolizat białka serwatki). Przyjrzyjmy się im bliżej i poznaj ich właściwości oraz zastosowanie.

Interakcje leków i pokarmów – jaki jest wpływ diety na działanie leków?
Sposób przyjmowania leków ma ogromny wpływ na ich skuteczność i bezpieczeństwo. Czasem z pozoru nieistotny czynnik, np. popicie tabletki kawą czy przyjęcie jej po obfitym obiedzie, może osłabić działanie preparatu lub przeciwnie – wywołać skutki uboczne. Sprawdź, jak składniki żywności wpływają na stosowane przez Ciebie leki.

Zdrowe tłuszcze w codziennej diecie – Twoi nowi sprzymierzeńcy
W dzisiejszych czasach, kiedy na każdym kroku spotykamy się z poradami dotyczącymi zdrowego odżywiania, łatwo można poczuć się zagubionym w morzu sprzecznych informacji. Wiele osób wciąż żywi przekonanie, że najlepszą dietą jest ta pozbawiona tłuszczów. Jednakże, nie wszystkie tłuszcze są sobie równe, a niektóre z nich mogą okazać się prawdziwymi sprzymierzeńcami w dążeniu do lepszego zdrowia. Dwa z takich nieocenionych pomocników to olej lniany i olej z wiesiołka.

Kwasy omega-3 i omega-6 – jaki suplement wybrać?
Suplementacja kwasów omega może przynieść wiele korzyści właściwie w każdym wieku. Jednak czy wiesz, że ich działanie zależy od proporcji, w jakiej je spożywasz? Jeśli będzie niewłaściwa, mogą one nie tylko nie pomóc, ale nawet zaszkodzić. Sprawdź, jak kwasy omega wpływają na organizm, a także które z nich warto suplementować.

Wpływ poziomu homocysteiny na funkcjonowanie układu krwionośnego
Homocysteina to aminokwas, który powstaje w organizmie w wyniku rozkładu białek. Jeśli jej poziom jest zbyt wysoki, może zaburzać przebieg procesów zachodzących w organizmie, a tym samym zwiększać ryzyko rozwoju różnych chorób. Jakie są potencjalne przyczyny zaburzeń stężenia homocysteiny? Jak jej nadmiar może wpłynąć na organizm?

Suplement, lek, wyrób medyczny – jakie są różnice?
Pewnie nie raz ktoś powiedział Ci, że lepszy jest lek niż suplement diety. Tylko co to właściwie oznacza? W aptekach możesz kupić mnóstwo preparatów zarejestrowanych w różny sposób, najczęściej jako produkty lecznicze, wyroby medyczne lub suplementy diety. Jakie są pomiędzy nimi różnice?