Najważniejszą funkcją witaminy B2 w organizmie jest jej udział w procesach utleniania i redukcji. Wchodzi ona w skład enzymatycznie czynnych związków zwanych flawoproteinami, które zawierają mononukleotyd flawinowy (FMN) lub dwunukleotyd flawinowy (FAD). Ryboflawina odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.
Synonimy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G.
W tym artykule
Jak odkryto witaminę B2
W roku 1932 Warburg i Christian opisali „żółty enzym” znajdujący się w drożdżach. Przypisywali mu doniosłą rolę w procesach utleniania i redukcji. W rok później wykazano, że witamina B2 i żółto-zielony fluoryzujący barwnik, rozpowszechniony w tkankach roślinnych i zwierzęcych są identyczne. Należy dodać, że już w roku 1897 Blyth otrzymał flawiny z serwatki mleka, a Bleyer i Kallmann „lactochrom” z mleka świeżego, ale nie zdawali sobie sprawy z działania biologicznego uzyskanych przez siebie związków. Początkowo odkrytemu barwnikowi nadawano nazwy związane z nazwą źródła witaminy, np.: laktoflawina, hepatoflawina.
Budowa i właściwości witaminy B2
Pod względem budowy ryboflawina należy do flawin lub liochromów.
Czysta ryboflawina występuje w postaci pomarańczowo-żółtych kryształów, które nie posiadają ostrego punktu topnienia. W temperaturze 240°C ciemnieją, w temperaturze 274-282°C zaczynają topić się. Witamina B2 jest słabo rozpuszczalna w wodzie. Dobrze rozpuszcza się w 10% roztworze mocznika. W tłuszczu i rozpuszczalnikach tłuszczowych nie rozpuszcza się wcale. W kwaśnym środowisku jest dość trwała, w zasadowym łatwo ulega rozkładowi. Promienie ultrafioletowe niszczą ją łatwo w środowisku obojętnym a nawet kwaśnym.
Dlatego mleko, które jest źródłem witaminy, przechowywane w butelkach wystawionych na działanie światła słonecznego traci około 26% po 5 minutach, 39% po 15 minutach oraz 48-64% zawartości ryboflawiny po 30-45 minutach. Preparaty witaminy B2 w roztworach powinny być pakowane w butelki lub ampułki z ciemnego szkła (zwykle brązowego). Ryboflawina jest stosunkowo odporna na ogrzewanie, środki utleniające i działanie kwasów mineralnych.
Gdzie występuje witamina B2
Szczególnie bogate w witaminę jest mleko i jego przetwory. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach a także w grochu i fasoli. Bardzo bogatym źródłem tej witaminy są drożdże, które same nie stanowią produktu spożywczego, ale mogą wzbogacać inne produkty spożywcze np.: ciasta drożdżowe.
Zawartość witaminy B2 (w mg) w 100g części jadalnych wybranych produktów
Źródła bogate | Witamina B2 |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 0,17 |
Ser twarogowy półtłusty | 0,45 |
Ser podpuszczkowy (tylżycki tłusty) | 0,42 |
Mięso wieprzowe (szynka surowa) | 0,24 |
Mięso wołowe (pieczeń wołowa) | 0,22 |
Wątroba wieprzowa | 2,98 |
Morszczuk | 0,20 |
Groch nasiona suche | 0,28 |
Fasola nasiona suche | 0,23 |
Źródła ubogie | Witamina B2 |
Bułka wrocławska | 0,06 |
Sałata | 0,09 |
Kapusta biała | 0,06 |
Buraki | 0,05 |
Jabłka | 0,03 |
Funkcje witaminy B2 w organizmie
- najważniejszą czynnością witaminy B2 w organizmie jest jej udział w procesach utleniania i redukcji
- wchodzi ona w skład enzymatycznie czynnych związków zwanych flawoproteinami, które zawierają mononukleotyd flawinowy (FMN) lub dwunukleotyd flawinowy (FAD)
- ryboflawina odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. W niedoborze następuje pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń
- współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów
- współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry
Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B2
Objawy hipowitaminozy (niedoboru)
- opóźnianie wzrostu oraz uszkodzenie gałek ocznych i rogówki
- nadwrażliwość na światło
- uczucie piasku w oczach, pod powiekami
- piekące, zaczerwienione „zmęczone” oczy
- zmiany w obrębie jamy ustnej, pęknięcia i owrzodzenia w kącikach ust
- zapalenie śluzówki jamy ustnej i nosa
- popękane wargi
- swędzenie w okolicy ujścia pochwy
- łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy
- wypadanie włosów
- brak koncentracji
- zawroty głowy
- bezsenność
- zaburzenia oddechowe
Objawy hiperwitaminozy (nadmiaru)
Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 (mg na osobę)
Wiek | Norma zalecana |
Niemowlęta 0 – 0,5 0,5 – 1,0 |
0,8 0,9 |
Dzieci 1 – 3 4 – 6 7 – 9 |
1,0 1,3 1,4 |
Dziewczęta 10 – 12 13 – 15 16 – 18 |
1,6 2,0 2,0 |
Chłopcy 10 – 12 13 – 15 16 – 18 |
1,9 2,0 2,2 |
Kobiety – 19-25 – aktywność fizyczna Mała Umiarkowana Duża |
1,6 1,8 2,2 |
Kobiety – 26-60 – aktywność fizyczna Mała Umiarkowana Duża |
1,6 1,8 2,2 |
Kobiety ciężarne II – III trymestr | 2,4 |
Kobiety karmiące | 2,6 |
Kobiety powyżej 60 lat | 2,0 |
Mężczyźni – 19-25 – aktywność fizyczna Mała Umiarkowana Duża |
2,4 2,6 2,8 |
Mężczyźni – 26-60 – aktywność fizyczna Mała Umiarkowana Duża |
2,4 2,6 2,8 |
Mężczyźni powyżej 60 lat | 2,2 |
opracowanie: mgr inż. Krystyna Beata Radziwon