Cenne właściwości miodu sprawiają, że jest on jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Aby mieć pewność, że zakupiony produkt to prawdziwy miód, warto wybierać miody z lokalny pasiek, bo jest to gwarancja najwyższej jakości i najlepszego smaku. Na jakie miody warto zwrócić uwagę?
Choć pszczoły miodne pracują wiosną i latem, i to wtedy powstają pyszne prawdziwe miody, zwykle przypominamy sobie o nich zimą. To w chłodne zimowe dni chcemy się rozgrzać i zadbać o swoje zdrowie, dlatego chętnie pijemy herbatę z cytryną lub sięgamy po kanapki z masłem i miodem.
Kupując miód, nie zawsze zastanawiamy się nad jego jakością i często wybieramy przypadkowy produkt z półki sklepowej. Jednak świadomi nabywcy miodu wiedzą, że warto stawiać na jakość i wybierają miody z lokalnych pasiek, które nie mają żadnych dodatków, takich jak cukier. Warto więc wybrać zaufane gospodarstwo pasieczne i kupić miód ze sprawdzonego źródła. Nie można zapominać, że miód podgrzany do temperatury powyżej 45 stopni traci swoje cenne właściwości, trzeba więc dodawać go do herbaty, gdy woda ostygnie. Jakie miody znajdziemy na rynku?

W tym artykule
Miody z lokalnych pasiek – które są najpopularniejsze?
Choć wyroby pszczele smakują bardzo podobnie, w zależności od rodzaju miodu, można wyczuć różnice w smaku. Pyszne miody różnią się też od siebie zawartością cennych składników. Które miody należą do najpopularniejszych?
- Miód wielokwiatowy – jest to jeden z najpopularniejszych miodów. Jako że powstaje z różnych roślin, miód ten może różnić się smakiem, zapachem i kolorem. Miód wiosenny ma jasną barwę i delikatny smak, natomiast miód wielokwiatowy zbierany latem ma ciemny kolor i jest bardziej aromatyczny.
- Miód lipowy – pozyskiwany z nektaru kwiatów lipy. Ze względu na swoje działanie przeciwzapalne i wykrztuśne jest polecany przy przeziębieniach.
- Miód rzepakowy – miód pozyskiwany na wiosnę z kwitnącego rzepaku. Ma jasny kolor oraz łagodny smak i podobnie, jak inne miody wiosenne, szybko ulega krystalizacji. Wspomaga regenerację organizmu.
- Miód gryczany – jako że ma bardzo wyrazisty smak, nie jest to miód, który przypadnie do gustu każdemu. Warto jednak go spożywać, ponieważ dzięki zawartości rutyny wzmacnia naczynia krwionośne. Zawiera też sporo magnezu.
- Miód akacjowy – pozyskiwany z kwiatów robinii akacjowej. Wyróżnia go bardzo jasna barwa, a jego płynna postać często wydaje się bezbarwna. Zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, jest więc wskazany w stanach wyczerpania organizmu.
Miody mniej znane, które warto wypróbować
Choć niektóre rodzaje miodów cieszą się szczególną popularnością, warto przetestować różne rodzaje miodów ze sprawdzonych pasiek, aby znaleźć swój ulubiony. Na jakie miody warto zwrócić uwagę?
- Miód malinowy – ma delikatny owocowy zapach i lekko kwaśny smak. Jest trudniej dostępny niż inne miody, stąd jego niewielka popularność.
- Miód spadziowy – w odróżnieniu od miodów nektarowych powstających z nektaru kwiatów, miód spadziowy powstaje ze spadzi liściastej lub iglastej. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, więcej nawet niż miody nektarowe. Ma ciemny kolor i lekko żywiczny smak oraz zapach.
- Miód faceliowy – powstaje z kwiatów facelii i charakteryzuje się jasną barwą. Ma bardzo łagodny smak, jest więc idealny dla dzieci. Pomaga w regeneracji organizmu i dobrze wpływa na układ pokarmowy.
- Miód wrzosowy – trudność w jego pozyskaniu i mała liczba wrzosowisk w Polsce sprawiają, że jest to jeden z mniej spotykanych miodów. Ma wrzosowy zapach i gorzkawy oraz ostry smak. Zawiera dużo enzymów i wolnych aminokwasów.
Materiały partnera (LH)