dieta roślinna

Niedobory w diecie wegetariańskiej

Dietetyka

Wykluczenie z diety produktów odzwierzęcych może doprowadzić do niedoborów wybranych witamin i minerałów – m.in. witaminy B12 i witaminy D, cynku oraz żelaza i jodu. Dieta zbilansowana oraz rozsądna suplementacja pomoże uniknąć takich konsekwencji.

Jak w każdej diecie, również w przypadku diety roślinnej warto zachować rozwagę. Ograniczenia żywieniowe jak całkowita rezygnacja z mięsa nie są dobre dla wszystkich. Poza tym trzeba dbać, by dostarczać do organizmu te składniki, których dostarczają wyłącznie produkty odzwierzęce – jak m.in. żelazo, kwasy omega-3, witamina B12 oraz D3. Jakie jeszcze witaminy i minerały warto uzupełniać, by zapobiec niedoborom? Szczegóły poniżej.

Witaminy i minerały dla wegan i wegetarian – suplementacja

Wybierając dietę roślinną, trzeba zastanowić się, w jaki sposób będziemy dostarczać do organizmu witaminy i minerały, które najłatwiej przyswajamy z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Część z nich można uzupełnić dzięki dobrze zbilansowanej i urozmaiconej diecie, pełnej sezonowych warzyw i owoców. Jednak wybrane witaminy warto też suplementować – jak m.in. witaminę B12.

Witamina B12

Rola. Witamina B12 odgrywa w naszym organizmie różne ważne funkcje – między innymi odpowiada za właściwą regenerację i produkcję erytrocytów, chroni przed anemią, usprawnia pracę układu nerwowego oraz wspomaga koncentrację i uwagę, wspiera organizm w walce ze stresem, bierze udział w produkcji ważnych neuroprzekaźników i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. 

Objawy niedoboru. W przypadku jej niedoboru możemy odczuwać zmęczenie, apatię, drętwienie i mrowienie kończyn, senność, wahania nastroju, zaburzenia snu i duszności. 

Źródła. Najlepszym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, ryby, jajka, mleko i przetwory mleczne. W pokarmach roślinnych B12 występuje w ilościach śladowych.

Witamina D

Rola. Wiele bań potwierdziło wyjątkowo dobroczynny i wszechstronny wpływ witaminy D na organizm, ale badacze wiele mówią też o konieczności jej regularnej suplementacji. Pomaga zadbać o prawidłową kondycję układu kostnego, obniżyć ryzyko wystąpienia chorób i wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego.

Czytaj również:  Jak powstaje kombucha i jak ją pić?

Objawy niedoboru. Większość populacji cierpi na niedobór witaminy D. Wśród objawów są m.in. zmęczenie chroniczne, obniżona odporność, osłabienie, podatność na infekcje, pogorszenie stanu skóry, bóle stawów, kości i mięśni.

Źródła. Wiele osób na diecie wegetariańskiej wybierało suplementy wegańskie zawierające witaminę D2. Poza tym algi morskie są dobrym źródłem witaminy D3, mimo że najczęściej jest ona pozyskiwana z produktów zwierzęcych. Jednak niezależnie od diety witaminę D powinno się przyjmować przez cały rok w postaci suplementów. Organizm ludzki potrafi samodzielnie syntezować witaminę D pod wpływem promieni UV, ale w naszym klimacie dostarczenie niezbędnej ilości witaminy D jest niemożliwe.

Żelazo

Rola. Żelazo pomaga w walce z anemią, wspomaga pracę układu immunologicznego i układu nerwowego, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz pomaga w transporcie tlenu w organizmie.

Objawy niedoboru. Przede wszystkim anemia, czyli niedokrwistość. Charakterystyczne jest także chroniczne zmęczenie i szybsze zmęczenie podczas wysiłku fizycznego. Dodatkowo może też wystąpić apatia. Niedobory żelaza mogą być wyjątkowo groźne dla matek karmiących nastolatek, kobiet w ciąży i mających obfite miesiączki.

Źródła. Będąc na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, trzeba codziennie dostarczać żelaza do organizmu – będą to m.in. nasiona, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy. Warzywa i owoce bogate w witaminę C zwiększą biodostępność żelaza. 

Cynk

Rola. Cynk występuje w naszym organizmie w małych ilościach, ale jest bardzo istotny i pełni ważne role – m.in. wspiera pracę układu odpornościowego, uczestniczy w regulacji płodności u kobiet i mężczyzn i narządów wewnętrznych, wpływa na kondycję włosów, paznokci oraz skóry.

Objawy niedoboru. Jest to m.in. ciągłe zmęczenie, trudności w skupieniu uwagi oraz koncentracji, obniżone libido, pogorszenie stanu skóry i włosów, a także większa skłonność do infekcji.

Źródła. Są to produkty pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe, ale biodostępność cynku może jest w nich niższa niż w produktach pochodzenia zwierzęcego. 

Czytaj również:  Problemy z fast food - jak wyeliminować niezdrowe przekąski z diety?

Jod

Rola. Jest ważny dla funkcjonowania organizmu na każdym etapie życia, głównie w trakcie życia płodowego i w okresie dojrzewania. Jod jest niezbędny do osiągnięcia dojrzałości płciowej, wspiera i reguluje pracę układu krążenia, wzmacnia włosy, paznokcie i skórę,   odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego.

Objawy niedoboru. W razie niedoborów jodu włosy i paznokcie stają się słabe, a skóra sucha, inne dolegliwości to powiększona tarczyca, może pojawić się uczucie chłodu i ospałość, a nawet zwiększenie masy ciała, trudności poznawcze pod postacią zaburzeń koncentracji i problemów z pamięcią. 

Źródła. Głównym źródłem jodu są ryby i owoce morza. Można też uzupełnić jod, czerpiąc go z produktów mlecznych. Weganie powinni spożywać sól jodowaną i glony morskie lub zdecydować się na suplementację.

Różnorodne menu dostarcza nam wszystkich wartościowych składników odżywczych, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli podstawą diety są warzywa i owoce, a mięso, jajka czy nabiał są z niej w pełni wyeliminowane, może dojść do niedoborów niektórych składników.

Powyżej wymieniliśmy te witaminy i minerały, których osobom na diecie roślinnej brakuje najczęściej, ale warto kontrolować także poziom magnezu, wapnia, witaminy A i β-karotenu. Nie sięgaj jednak po suplementy na własną rękę. Mając wyniki badań, należy skonsultować je z lekarzem specjalistą. Na ich podstawie ustali on dawki suplementów, zdecyduje, czy są one konieczne, pomoże dobrać odpowiednie dawki.

fot. pasja1000 / Pixabay