powłoki teflonowe

Czy powłoki teflonowe są zdrowe?

Zdrowie

Smażenie bez tłuszczu jest dla nas najlepsze, dlatego wiele osób korzysta z patelni teflonowej. Ważne jednak, by wiedzieć, jak jej używać oraz jak o nią dbać, by przyrządzane w ten sposób potrawy były nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

Wynalezienie teflonu – rewolucja w branży gastronomicznej

Teflon to nazwa handlowa związku chemicznego – politetrafluoroetylenu (PTFE). Został on wynaleziony w 1938 roku i przyczynił się do rewolucji w branży gastronomicznej – od lat 60. XX wieku stosuje się go jako powłokę w patelniach, gofrownicach, garnkach i akcesoriach kuchennych. Zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw podczas smażenia, jest też łatwy w czyszczeniu.

Na temat patelni teflonowych krąży wiele mitów. Tymczasem codzienne użytkowanie takich akcesoriów kuchennych jest w pełni bezpieczne. By smażenie na teflonie było korzystne dla naszego organizmu, należy po prostu przestrzegać kilku prostych zasad. Poniżej wyjaśniamy, jakich.

Teflon jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia

Teflon jest wykorzystywany w najróżniejszych branżach, nie tylko gastronomicznej. Jego popularność wynika z uniwersalności tego materiału, ale też innych parametrów. Uważany jest za całkowicie bezpieczny dla zdrowia, co potwierdzają badania toksykologiczne – nie jest rakotwórczy ani genotoksyczny, nie jest też alergenem. Brak toksyczności sprawia, że jest on doskonałym tworzywem do produkcji powłok patelni czy innych akcesoriów kuchennych.

Renowacja powłok sprzętu gastronomicznego

Skąd zatem te mity o szkodliwości teflonu? Po jakimś czasie każda patelnia teflonowa nie nadaje się do użytku – trzeba na bieżąco kontrolować jej jakość i stopień zużycia. Konieczna będzie wtedy wymiana akcesoriów albo renowacja ich powłok – specjalizuje się w tym m.in. firma Nelvi Gastro ( https://nelvigastro.pl/) przez nakładanie profesjonalnych powłok Vitaflon®.

Poza tym powłoki teflonowe są coraz lepszej jakości – wyróżnia je duża odporność na uszkodzenia, zarysowania czy odpryskiwanie oraz zniszczenie pod wpływem działania gorąca. Mimo to warto wiedzieć, jak o nie dbać, by tym samym wydłużyć ich żywotność.

Czytaj również:  Nawet krótki relaks fizyczny w weekend wpływa korzystnie na serce

Smażenie na patelni teflonowej – o czym trzeba pamiętać?

Przede wszystkim nie nagrzewaj patelni teflonowej do najwyższych temperatur – ustaw palnik na 3/4 skali. Maksymalna temperatura, do której można podgrzewać patelnie i inne akcesoria z powłoką teflonową, wynosi 250 st. C. Jednak temperatury podczas smażenia zwykle nie przekraczają 220 st. C. Zagrożenie jest zatem mało prawdopodobne.

Poza tym unikaj ogrzewania samej patelni, by nie doprowadzić do zniszczenia powłoki teflonowej – wtedy konieczna jest wymiana patelni na nową albo regeneracja zużytej powłoki. Do mieszania na przykład jajecznicy czy przełożenia mięsa na drugą stronę używaj drewnianych akcesoriów, by nie rysować delikatnej powierzchni patelni.

Materiał partnera (INT)