schemat układu moczowego u kobiety z widocznymi nerkami i pęcherzem moczowym

Wpływ diety na zdrowie układu moczowego

Dietetyka

Infekcje dróg moczowych to częsta przypadłość dotykająca zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Nawracające stany zapalne trudno zbagatelizować, bo towarzyszą im uciążliwe objawy, takie jak pieczenie okolic intymnych, częste parcie na pęcherz czy ból przy oddawaniu moczu. Tabletki mogą szybko zaleczyć problem, lecz w dłuższej perspektywie warto rozważyć zmianę nawyków żywieniowych. Co jeść, by wyeliminować ryzyko kolejnych infekcji?

Woda jako wsparcie dla układu moczowego

Najczęstszą przyczyną problemów z układem moczowym są chorobotwórcze drobnoustroje. Przenikają do dróg moczowych wskutek niewłaściwej higieny okolic intymnych lub podczas stosunku płciowego – w ujściu cewki moczowej następuje kolonizacja bakterii, które przemieszczają się do pęcherza.

W codziennej diecie należy pamiętać o optymalnym nawodnieniu organizmu. Zaleca się pić dziennie około 2-3 litrów wody, by pobudzić pracę nerek i usunąć toksyny z organizmu. Regularne nawadnianie zapobiega infekcjom i minimalizuje konieczność stosowania leków. Alternatywą dla wody sąnapary ziołowe z pokrzywy, skrzypu polnego, lubczyku czy mniszka lekarskiego.

Warzywa i owoce o działaniu moczopędnym

Zbilansowana dieta odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu moczowego. Jak mówi Specjalista Urolog Marek Piotrowski z Rzeszowa: „Wpływ diety na zdrowie układu moczowego jest ogromny. Spożywanie warzyw, owoców, białka oraz ograniczenie soli i cukru może wspierać zdrową pracę nerek i pęcherza moczowego”.

Warto zatem każdego dnia spożywać owoce i warzywa o działaniu moczopędnym. Produkty, które regulują pracę nerek i przyspieszają wydalanie moczu, to m.in.: jabłka, gruszki, arbuz, jagody, truskawki, ogórki zielone oraz pomidory. W leczeniu infekcji znakomicie sprawdza się także żurawina – zawiera proantocyjanidyny, które zapobiegają mnożeniu się bakterii i hamują ich adhezję do ścianek układu moczowego.

Produkty o właściwościach przeciwzapalnych

W diecie wspierającej prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego nie może zabraknąć także produktów o działaniu przeciwzapalnym. Jakie składniki należy włączyć do codziennego menu? Zaleca się potrawy bogate w warzywa strączkowe i zielone rośliny liściaste, takie jak szpinak, kapusta czy jarmuż. Dobroczynne działanie wykazuje także spożywanie migdałów oraz tłustych ryb. Te ostatnie warto wdrożyć w dietę, zastępując nimi mięso.

Czytaj również:  Historia i misja Dr. Jacob's

Ciekawostką jest, że osoby będące na diecie wegańskiej rzadziej doświadczają problemów z układem moczowym. Specjaliści łączą to z faktem przyjmowania dużej ilości warzyw i owoców o dużym potencjale przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.

Jak zapobiegać chorobom układu moczowego?

Warto wykształcić nawyki sprzyjające dobrej kondycji pęcherza. Istotne, aby:

  • dbać o higienę, stosując delikatne preparaty,
  • nie wstrzymywać moczu, co sprzyja mnożeniu się bakterii w pęcherzu,
  • nosić przewiewną bieliznę,
  • oddawać mocz po stosunku seksualnym.

Jeśli do codziennego menu włączysz zdrowe i pełnowartościowe posiłki, częstotliwość infekcji z pewnością ulegnie zmniejszeniu. W przeciwnym razie skorzystaj z porady specjalisty urologa, który po wykonaniu odpowiednich badań zaproponuje leczenie farmakologiczne.

materiały partnera (m9)12