Infekcje dróg moczowych to częsta przypadłość dotykająca zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Nawracające stany zapalne trudno zbagatelizować, bo towarzyszą im uciążliwe objawy, takie jak pieczenie okolic intymnych, częste parcie na pęcherz czy ból przy oddawaniu moczu. Tabletki mogą szybko zaleczyć problem, lecz w dłuższej perspektywie warto rozważyć zmianę nawyków żywieniowych. Co jeść, by wyeliminować ryzyko kolejnych infekcji?
W tym artykule
Woda jako wsparcie dla układu moczowego
Najczęstszą przyczyną problemów z układem moczowym są chorobotwórcze drobnoustroje. Przenikają do dróg moczowych wskutek niewłaściwej higieny okolic intymnych lub podczas stosunku płciowego – w ujściu cewki moczowej następuje kolonizacja bakterii, które przemieszczają się do pęcherza.
W codziennej diecie należy pamiętać o optymalnym nawodnieniu organizmu. Zaleca się pić dziennie około 2-3 litrów wody, by pobudzić pracę nerek i usunąć toksyny z organizmu. Regularne nawadnianie zapobiega infekcjom i minimalizuje konieczność stosowania leków. Alternatywą dla wody sąnapary ziołowe z pokrzywy, skrzypu polnego, lubczyku czy mniszka lekarskiego.
Warzywa i owoce o działaniu moczopędnym
Zbilansowana dieta odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu moczowego. Jak mówi Specjalista Urolog Marek Piotrowski z Rzeszowa: „Wpływ diety na zdrowie układu moczowego jest ogromny. Spożywanie warzyw, owoców, białka oraz ograniczenie soli i cukru może wspierać zdrową pracę nerek i pęcherza moczowego”.
Warto zatem każdego dnia spożywać owoce i warzywa o działaniu moczopędnym. Produkty, które regulują pracę nerek i przyspieszają wydalanie moczu, to m.in.: jabłka, gruszki, arbuz, jagody, truskawki, ogórki zielone oraz pomidory. W leczeniu infekcji znakomicie sprawdza się także żurawina – zawiera proantocyjanidyny, które zapobiegają mnożeniu się bakterii i hamują ich adhezję do ścianek układu moczowego.
Produkty o właściwościach przeciwzapalnych
W diecie wspierającej prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego nie może zabraknąć także produktów o działaniu przeciwzapalnym. Jakie składniki należy włączyć do codziennego menu? Zaleca się potrawy bogate w warzywa strączkowe i zielone rośliny liściaste, takie jak szpinak, kapusta czy jarmuż. Dobroczynne działanie wykazuje także spożywanie migdałów oraz tłustych ryb. Te ostatnie warto wdrożyć w dietę, zastępując nimi mięso.
Ciekawostką jest, że osoby będące na diecie wegańskiej rzadziej doświadczają problemów z układem moczowym. Specjaliści łączą to z faktem przyjmowania dużej ilości warzyw i owoców o dużym potencjale przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.
Jak zapobiegać chorobom układu moczowego?
Warto wykształcić nawyki sprzyjające dobrej kondycji pęcherza. Istotne, aby:
- dbać o higienę, stosując delikatne preparaty,
- nie wstrzymywać moczu, co sprzyja mnożeniu się bakterii w pęcherzu,
- nosić przewiewną bieliznę,
- oddawać mocz po stosunku seksualnym.
Jeśli do codziennego menu włączysz zdrowe i pełnowartościowe posiłki, częstotliwość infekcji z pewnością ulegnie zmniejszeniu. W przeciwnym razie skorzystaj z porady specjalisty urologa, który po wykonaniu odpowiednich badań zaproponuje leczenie farmakologiczne.
materiały partnera (m9)12