Jesień i zima to czas, w którym łatwo złapać infekcję. Odpowiadają za to m.in. chłód, brak słońca, a także mniejsze spożycie warzyw i owoców, przez które organizm jest bardziej podatny na atak wirusów i bakterii. Czy możesz jakoś temu zaradzić? Sprawdź, jakie preparaty warto przyjmować jesienią, żeby wzmocnić organizm i uniknąć przeziębienia.
W tym artykule
Słoneczna witamina D
Witamina D pełni ważną funkcję w wielu procesach zachodzących w organizmie, m.in.:
- wzmacnia układ odpornościowy,
- hamuje stany zapalne,
- chroni przed chorobami autoimmunologicznymi,
- reguluje poziom wapnia i fosforu,
- zapobiega rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych.
Głównym źródłem witaminy D w organizmie jest jej synteza w skórze, która zachodzi pod wpływem promieni słonecznych. Jednak żeby do tego doszło, muszą one padać pod odpowiednim kątem. W Polsce ma to miejsce jedynie w okresie od maja do września, dlatego w pozostałych miesiącach zaleca się doustną suplementację witaminy D.
Jakie są zalecane dawki witaminy D?
Dla osób dorosłych to 2000 jednostek, ale w przypadku niedoborów może być potrzebna wyższa dawka. Ważny jest przy tym również dobór odpowiedniego preparatu z witaminą D. Najlepsze są te zarejestrowane jako leki, które w odróżnieniu od suplementów diety są przebadane pod kątem jakości i bezpieczeństwa.
Cynk – pierwiastek odporności
Cynk aktywnie uczestniczy w pracy układu odpornościowego. Jest silnym przeciwutleniaczem, więc chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. To także ważny składnik skóry i błon śluzowych – wpływa na ich kondycję, przez co wzmacnia ochronę przed patogenami, a także przyspiesza regenerację po urazach.
Suplementacja cynku w sezonie chorobowym wzmacnia układ immunologiczny i zmniejsza ryzyko złapania infekcji. Z kolei w czasie choroby jej objawy są łagodniejsze, a powrót do zdrowia zajmuje mniej czasu.
Jaką dawkę cynku warto zażywać?
Zalecane dzienne spożycie wynosi 8 mg dla kobiet i 11 mg dla mężczyzn. Zapotrzebowanie wzrasta u ciężarnych i w trakcie laktacji – warto wtedy przyjmować 11-13 mg cynku. Niestety organizm wykorzystuje jedynie 30% spożytego pierwiastka. Dlatego dawki w preparatach aptecznych są wyższe i wynoszą zazwyczaj 15 lub 27 mg.
Probiotyki – wsparcie mikroflory jelitowej
Intensywne badania nad bakteriami jelitowymi ukazują ich ogromny wpływ na pracę całego organizmu. Prawidłowa mikroflora jelitowa uczestniczy m.in. w:
-
- przyswajaniu witamin, np. z grupy B oraz minerałów, w tym magnezu i wapnia,
- utrzymaniu korzystnego, lekko kwaśnego pH w jelitach,
- zwalczaniu bakterii chorobotwórczych i innych patogenów,
- pobudzaniu układu odpornościowego.
Zaburzenia składu bakterii jelitowych mogą prowadzić do rozwoju stanów zapalnych jelit, problemów z trawieniem, biegunek oraz spadku odporności. Takie osłabienie mikrobioty może wynikać z:
- nieprawidłowej diety,
- przewlekłego stresu,
- braku aktywności fizycznej,
- przyjmowania leków, głównie antybiotyków, ale też popularnych środków przeciwbólowych.
Sezon jesienno-zimowy sprzyja zaburzeniom mikrobioty jelitowej. Okazji do ruchu jest mniej, a dieta staje się uboższa ze względu na brak warzyw i owoców sezonowych. Dlatego warto włączyć probiotyk do codziennej suplementacji.
Jak przyjmować probiotyki?
Minimalna dawka probiotyków wywołująca efekt terapeutyczny to 106–109 CFU, czyli jednostek tworzących kolonie. Najlepiej przebadane są szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki warto przyjmować wieczorem, ponieważ w nocy jelita pracują wolniej, przez co bakterie mają więcej czasu na działanie.
Oczywiście warto zadbać też o spożywanie wymienionych wyżej substancji z naturalnych źródeł. Witaminę D w niewielkiej ilości znajdziesz w tłustych rybach, jajkach i serach podpuszczkowych. Cynk najlepiej przyswaja się z produktów zwierzęcych – mięsa, podrobów czy jajek, a bakterie probiotyczne naturalnie występują w kefirze, jogurcie i kiszonkach. W razie wątpliwości, na temat suplementacji i doboru odpowiedniego preparatu warto porozmawiać z lekarzem lub farmaceutą.
autor: mgr farmacji Aleksandra Drążkiewicz
photo by Aknarin Thika/pexels