Witamina D w płynnych złotych kapsułkach jako suplement na jesień

3 ważne suplementy, które warto stosować jesienią

Dietetyka

Jesień i zima to czas, w którym łatwo złapać infekcję. Odpowiadają za to m.in. chłód, brak słońca, a także mniejsze spożycie warzyw i owoców, przez które organizm jest bardziej podatny na atak wirusów i bakterii. Czy możesz jakoś temu zaradzić? Sprawdź, jakie preparaty warto przyjmować jesienią, żeby wzmocnić organizm i uniknąć przeziębienia.

Słoneczna witamina D

Witamina D pełni ważną funkcję w wielu procesach zachodzących w organizmie, m.in.:

  • hamuje stany zapalne,
  • chroni przed chorobami autoimmunologicznymi,
  • reguluje poziom wapnia i fosforu,
  • zapobiega rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych.

Głównym źródłem witaminy D w organizmie jest jej synteza w skórze, która zachodzi pod wpływem promieni słonecznych. Jednak żeby do tego doszło, muszą one padać pod odpowiednim kątem. W Polsce ma to miejsce jedynie w okresie od maja do września, dlatego w pozostałych miesiącach zaleca się doustną suplementację witaminy D.

Jakie są zalecane dawki witaminy D?

Dla osób dorosłych to 2000 jednostek, ale w przypadku niedoborów może być potrzebna wyższa dawka. Ważny jest przy tym również dobór odpowiedniego preparatu z witaminą D. Najlepsze są te zarejestrowane jako leki, które w odróżnieniu od suplementów diety są przebadane pod kątem jakości i bezpieczeństwa.

Cynk – pierwiastek odporności

Cynk aktywnie uczestniczy w pracy układu odpornościowego. Jest silnym przeciwutleniaczem, więc chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. To także ważny składnik skóry i błon śluzowych – wpływa na ich kondycję, przez co wzmacnia ochronę przed patogenami, a także przyspiesza regenerację po urazach.

Suplementacja cynku w sezonie chorobowym wzmacnia układ immunologiczny i zmniejsza ryzyko złapania infekcji. Z kolei w czasie choroby jej objawy są łagodniejsze, a powrót do zdrowia zajmuje mniej czasu.

Czytaj również:  Znaczenie spiruliny w profilaktyce chorób serca

Jaką dawkę cynku warto zażywać?

Zalecane dzienne spożycie wynosi 8 mg dla kobiet i 11 mg dla mężczyzn. Zapotrzebowanie wzrasta u ciężarnych i w trakcie laktacji – warto wtedy przyjmować 11-13 mg cynku. Niestety organizm wykorzystuje jedynie 30% spożytego pierwiastka. Dlatego dawki w preparatach aptecznych są wyższe i wynoszą zazwyczaj 15 lub 27 mg.

Probiotyki – wsparcie mikroflory jelitowej

Intensywne badania nad bakteriami jelitowymi ukazują ich ogromny wpływ na pracę całego organizmu. Prawidłowa mikroflora jelitowa uczestniczy m.in. w:

    • przyswajaniu witamin, np. z grupy B oraz minerałów, w tym magnezu i wapnia,
    • utrzymaniu korzystnego, lekko kwaśnego pH w jelitach,
  • zwalczaniu bakterii chorobotwórczych i innych patogenów,
  • pobudzaniu układu odpornościowego.

Zaburzenia składu bakterii jelitowych mogą prowadzić do rozwoju stanów zapalnych jelit, problemów z trawieniem, biegunek oraz spadku odporności. Takie osłabienie mikrobioty może wynikać z:

  • nieprawidłowej diety,
  • przewlekłego stresu,
  • braku aktywności fizycznej,
  • przyjmowania leków, głównie antybiotyków, ale też popularnych środków przeciwbólowych.

Sezon jesienno-zimowy sprzyja zaburzeniom mikrobioty jelitowej. Okazji do ruchu jest mniej, a dieta staje się uboższa ze względu na brak warzyw i owoców sezonowych. Dlatego warto włączyć probiotyk do codziennej suplementacji.

Jak przyjmować probiotyki?

Minimalna dawka probiotyków wywołująca efekt terapeutyczny to 106–109 CFU, czyli jednostek tworzących kolonie. Najlepiej przebadane są szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki warto przyjmować wieczorem, ponieważ w nocy jelita pracują wolniej, przez co bakterie mają więcej czasu na działanie.

 

Oczywiście warto zadbać też o spożywanie wymienionych wyżej substancji z naturalnych źródeł. Witaminę D w niewielkiej ilości znajdziesz w tłustych rybach, jajkach i serach podpuszczkowych. Cynk najlepiej przyswaja się z produktów zwierzęcych – mięsa, podrobów czy jajek, a bakterie probiotyczne naturalnie występują w kefirze, jogurcie i kiszonkach. W razie wątpliwości, na temat suplementacji i doboru odpowiedniego preparatu warto porozmawiać z lekarzem lub farmaceutą.

Czytaj również:  Niedobory w diecie wegetariańskiej

 

autor: mgr farmacji Aleksandra Drążkiewicz
photo by Aknarin Thika/pexels