Wiele osób wypija szklankę soku zamiast zjeść porcję warzyw czy owoców. To popularna płynna przekąska na drugie śniadanie czy dodatek do lunchu w pracy. Poniżej dowiesz się, jakie soki są polecane i dlaczego.
W tym artykule
Sok jabłkowy
Jest to najpopularniejszy sok w Polsce ze względu na dostępność jabłek. Sok jabłkowy jest też bardzo uniwersalny. Lubią go dzieci i dorośli, można go dodawać do smoothie, ale też do drinków czy owsianek. Ze względu na dostęp do licznych odmian jabłek, można przygotować słodki lub bardziej kwaśny.
Sok jabłkowy zawiera wiele witamin i minerałów – między innymi witaminę A (chroni przed chorobami wzroku), witaminę D (podnosi odporność organizmu), witaminę C, potas, wapń, także fosfor. Zawiera też dużo rozpuszczalnego błonnika.
Sok z pigwy
Pigwa to owoc wykorzystywany głównie do produkcji nalewek, dżemów i syropów. Syrop z pigwy stosuje się też jako słodzik o nieco kwaśnym smaku. Pigwa ma liczne korzyści dla zdrowia.
Sok z pigwy zawiera wiele cennych składników odżywczych – jak m.in. wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor, a także rozpuszczalny błonnik (pektyny), witaminę C oraz witaminy z grupy B. Będzie wsparciem w budowaniu odporności, wspomaga przemianę materii, pomaga na problemy trawienne i łagodzi kaszel.
Sok z aronii
Sok z aronii zyskuje na popularności. Ma charakterystyczny, nico cierpki, smak, ale też wiele cennych właściwości. Może wzmocnić odporność organizmu. Poza tym ma zdolność do regulowania ciśnienia tętniczego, korzystnie wpływa na układ krwionośny, obniża ryzyko wystąpienia żylaków i zakrzepów. Picie soku z aronii łagodzi dolegliwości układu pokarmowego – jak m.in. wzdęcia, zaparcia czy bóle brzucha. Ułatwia przemianę materii, sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Sok z malin
Właściwości zdrowotne malin są nam znane od wielu lat. Sprawdza się często jako wsparcie przy jesiennych infekcjach. Często stosowany jest syrop z malin, który dodaje się do herbat i napojów. Jest to jednak przetworzony produkt, zawierający dużo cukru, dlatego lepszym wyborem będzie sok malinowy.
Sok z malin jest źródłem między innymi magnezu, potasu, wapnia, miedzi, żelaza, a także przeciwutleniaczy. Jest polecany osobom cierpiącym na problemy z ciśnieniem oraz krzepliwością krwi.
Sok z czarnego bzu
Czarny bez jest krzewem, który rośnie w całej Polsce. Owoce czarnego bzu są bardzo soczyste i to z nich produkuje się napój znany jako sok z czarnego bzu. Jest on bogaty m.in. w cenne dla naszego organizmu flawonoidy, kwasy fenolowe i trójterpeny. Zawiera też dużo pektyn. Czarny bez jest kopalnią witaminy C. Warto pić go w okresie przesilenia jesiennego, bo wzmacnia ogólną odporność i obniża ryzyko zachorowania na grypę.
Sok z pomarańczy
Sok z pomarańczy posiada wiele błonnika pokarmowego. Usprawnia pracę układu pokarmowego, ma działanie intensyfikujące działanie witaminy C. Jest bardzo lubiany ze względu na swój smak. Sok pomarańczowy to powszechnie dostępny, smaczny, a zarazem niezwykle odżywczy napój. Bywa określany jako produkt o dużej gęstości odżywczej. Uznaje się go za bogactwo witamin, minerałów oraz wielu innych substancji aktywnych. Wykazuje też działanie antyoksydacyjne i antyseptyczne, ma też właściwości antydepresyjne.
Sok z pomarańczy może też zapobiegać schorzeniom związanym z układem sercowo-naczyniowym, wpływa na proces trawienia, opóźnia procesy starzenia się organizmu i wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego.
Sok z grejpfruta
Także jest bardzo popularny, ma swoich smakoszy i przeciwników ze względu na swój charakterystyczny smak. Wiele osób miesza go z sokiem z pomarańczy i cytryn. Przyśpiesza przemianę materii i reguluje trawienie, ma też wpływ na profilaktykę żylaków.
Sok z żurawiny
Żurawina jest znana z dobroczynnego wpływu na układ moczowy. Sok z żurawiny, wpijany regularnie, może w tym pomóc, gdyż ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawiera wiele cennych witamin i substancji – m.in. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D i E), minerały takie jak potas, sód czy selen, luteinę, antocyjany, polifenole i sterole. Zawiera również związki o właściwościach bakteriobójczych.
Co więcej, poprawia działanie układu krwionośnego i zapobiega rozwojowi choroby wieńcowej, redukuje stany zapalne w organizmie. Sok z żurawiny wykazuje działanie moczopędne, redukuje liczbę bakterii w pęcherzu. Zmienia pH moczu, czego efektem jest mniejsza ilość drobnoustrojów. Wykazuje działanie detoksykujące i antyoksydacyjne.
Soki wieloowocowe
Składają się z dwóch albo z kilku owoców, można też wybrać mieszanki soków owocowych i warzywnych. Można z nich czerpać wiele witamin i minerałów. Są smaczną przekąską i zdrowym zamiennikiem napojów gazowanych, których sok owocowy stanowi jedynie jeden ze składników.
fot. silviarita / Pixabay