Aspartam w diecie diabetyka

Aspartam w diecie diabetyka – czy jest bezpieczny?

Zdrowie

Cukrzyca to jedna z chorób, w której codzienna dieta ma ogromne znaczenie na stan zdrowia i dobrostan chorego. Zgodnie z wytycznymi, diabetykom zalecana jest urozmaicona dieta o niskim indeksie glikemicznym. Niewątpliwie, słodziki takie jak aspartam, niewpływające na poziom glukozy we krwi, a pozwalające na odczuwanie smaku słodkiego, mogą okazać się przydatne. Jednakże, co na ten temat mówią eksperci? Czy aspartam jest bezpieczny w cukrzycy?

Aspartam – charakterystyka słodzika

Aspartam to jedna z najczęściej badanych i spożywanych substancji słodzących. Z jego udziałem przeprowadzono ponad 600 badań. Zgodnie z obecnie znaną wiedzą wiemy, że jest to słodzik około 160 – 200 razy słodszy niż klasyczny cukier spożywczy. Jego obecność w artykułach spożywczych jest regulowana prawnie, przez Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008. Co więcej, mając na względzie dobro konsumentów, dodatek tego słodzika do artykułów spożywczych jest zawsze oznaczony na opakowaniu produktu symbolem E951.

Aspartam pod względem chemicznym jest połączeniem kwasu asparaginowego i estru metylowego fenyloalaniny. Związek ten ma zdolność do wzmacniania i utrwalania smaku i aromatu owocowego. Najczęściej dodaje się go do produktów spożywanych na zimno, np. napojów gazowanych, gdyż aspartam jest wrażliwy na wysoką temperaturę, w której traci swoje właściwości słodzące.

Aspartam w diecie diabetyka

Cukrzyca – na co zwracają uwagę chorzy i lekarze?

Choroba taka jak cukrzyca, mimo że jest znana od lat, nadal ma przed nami wiele tajemnic. Do dzisiaj tak naprawdę nie wiemy, co stanowi przyczynę cukrzycy typu pierwszego. Podejrzewa się, że jest to połączenie różnych czynników, w tym nasilonego stanu zapalnego i skłonności do procesów autoimmunologicznych. W przypadku cukrzycy typu drugiego, za bezpośrednią przyczynę jej wystąpienia, uważa się nadmierną masę ciała i niezdrowy styl życia. Jednocześnie, niezależnie od przyczyny, w każdym typie cukrzycy dieta odgrywa ogromną rolę i jest podstawowym elementem terapii.

Czytaj również:  Przeszczep włosów a choroby skóry głowy – co warto wiedzieć?

Diabetykom zalecana jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, czyli taka, która bazuje na węglowodanach złożonych, a także zawiera odpowiednią ilość pełnowartościowego białka i tłuszcz dobrej jakości (preferowany roślinny). To, co warto podkreślić to fakt, że już od momentu diagnozy, chorym towarzyszą liczne ograniczenia, do których trzeba się dostosować, co nierzadko wpływa na samopoczucie i zdrowie psychiczne chorych. Restrykcje przede wszystkim dotyczą ilości węglowodanów prostych (cukrów) w diecie. Jak wskazują badania, nadmiar tego składnika uniemożliwia chorym normalne funkcjonowanie, a także zwiększa ryzyko powikłań. Z tego względu konieczne jest unikanie nadmiaru słodyczy i słodkich przekąsek.

Aspartam w diecie osoby z cukrzycą

Zgodnie ze stanowiskiem ekspertów z Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, słodziki mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą, a także z innymi zaburzeniami tolerancji glukozy np. insulinoopornością, którą diagnozuje się u coraz szerszej grupy osób. W swoim stanowisku specjaliści podkreślają, że włączenie substancji słodzących może być pożyteczne dla diabetyków. Dlaczego?

Mianowicie spożywanie aspartamu niesie za sobą wiele potencjalnych korzyści. W końcu słodzik ten pozwala na odczuwanie słodkiego smaku diety, a nie dostarcza kalorii. Co więcej, to co ma ogromne znaczenie w kontekście osób z cukrzycą, to fakt, że słodziki, w tym aspartam, również nie są trawione tak jak normalny cukier. Dzięki temu nie wpływają one na poziom glukozy we krwi i wydzielanie insuliny. Właśnie z tego względu, jeśli aspartam zastępuje cukier, jest mile widziany w diecie diabetyka. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, jak aspartam wpływa na poziom glukozy we krwi i wydzielanie insuliny, przejdź tutaj: https://insulinoopornosc.com/aspartam/.

Jednocześnie, jak podkreślają eksperci, spożywanie słodzików to nie jedyna modyfikacja, jaka powinna nastąpić w życiu osoby chorej na cukrzycę. Diabetyk musi zadbać o jakość swojej diety ogółem. Codzienny jadłospis powinien bazować na świeżych i nieprzetworzonych produktach spożywczych. Do komponowania posiłków należy w miarę możliwości wykorzystywać produkty lokalne i sezonowe, a całkowita kaloryczność diety musi być dopasowana do zapotrzebowania chorego.

Czytaj również:  Planowany pobyt w szpitalu - co ze sobą zabrać?

Co więcej, chorzy z zaburzeniami tolerancji glukozy powinni także pamiętać o tym, że należy regularnie uprawiać aktywność fizyczną, która powinna być dopasowana do obecnego poziomu zaawansowania. Równie istotne są również regularne kontrole i badania okresowe. Te wszystkie nawyki, w połączeniu z modyfikacjami w diecie, pozwolą i ułatwią utrzymanie zdrowia na odpowiednio dobrym poziomie, a także zmniejszą ryzyko powikłań chorobowych.

Podsumowując, słodziki takie jak aspartam mogą być elementem diety osoby z cukrzycą czy insulinoopornością. Włączając ten słodzik do diety, należy jednak pamiętać, że ważne jest spożywanie posiłków, która ogólnie będą zdrowe i zgodna z zaleceniami. W przypadku trudności lub wątpliwości warto skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym, lub doświadczonym dietetykiem klinicznym.

Bibliografia:

  1. Wierzbicka. Słodziki. Aspekty żywieniowe i zdrowotne. Wszechnica Żywieniowa SGGW 2014.
  2. Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. European Food Safety Authority 2013.
  3. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2012; 8:4:144 – 145.
  4. S. Food and Drug Administration. FDA Statement on European Aspartame Study 2007.
  5. Sękalska. Zawartość sztucznych substancji słodzących – aspartamu, acesulfamu-k i sacharynianu sodu w napojach dietetycznych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007; 3:52:127 – 138.
  6. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r.
  7. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę. Diabetologia praktyczna, 2020:6:1.
  8. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Cukrzyca typu 2 – zalecenia i jadłospis. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Dostęp online 21.01.2022.

Artykuł partnera (WP)